Yemen barış görüşmelerinde Hudeyde kenti anlaşmazlığı

Yemen barış görüşmelerinde BM güven artırıcı önlemler kapsamında Hudeyde kentine barış gücü göndermeyi teklif etti. Suudi Arabistan'ın kuklası durumundaki işbirlikçi hükümet öneriyi reddetti. Husiler ve Yemen yönetimi ise Hudeyde'nin tarafsız bölge olmasını istiyor.

Yemen barış görüşmelerinde Hudeyde kenti anlaşmazlığı

İsveç’te başlayan Yemen barış görüşmelerinde BM güven artırıcı önlemler kapsamında Hudeyde kentine barış gücü göndermeyi teklif etti. Suudi Arabistan’ın kuklası durumundaki Abdurabbu Mansur el-Hadi başkanlığındaki işbirlikçi hükümet öneriyi reddetti. Husiler ve Yemen yönetimi ise Hudeyde’nin tarafsız bölge olmasını istiyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Hadi hükümeti, Hudeyde’de BM’ye bağlı barış gücü askerlerinin konuşlandırılmasına karşı çıkıyor.

İşbirlikçi hükümetin Dışişleri Bakanı Halid el Yamani, Hudeyde Limanı’nda yer alacak bir BM görev gücünü kabul edebileceklerini, ancak kentin tümünde uzun süreli bir BM askeri varlığını kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Kukla hükümetin bakanı, halihazırda Husiler ve Yemen güçlerinin kontrolünde bulunan Hudeyde’nin “tamamen kendilerine bırakılması gerektiğini” söyledi.

Reuters’a konuşan bir Husi temsilcisi ise Hudeyde’nin ‘tarafsız bölge’ olmasını talep ettiklerini söylüyor.

Ancak Yamani, egemenlik haklarıyla çeliştiği için bu öneriyi de kesinlikle reddedeceklerini açıkladı.

HUDEYDE ŞEHRİ VE LİMANI NEDEN ÖNEMLİ?

6 Aralık’ta başlayan, Yemen’in Birleşmiş Milletler (BM) tarafından meşru kabul edilen hükümet temsilcileriyle, ülkenin en kalabalık kısımlarını kontrol eden ve İran’a yakınlığıyla bilinen Husiler ve Yemen yönetiminin temsilcilerinin bulunduğu görüşmelerde, BM’nin birkaç kısa vadeli hedefi var.

Bunlardan ilki, yaklaşık 150 bin sivilin mahsur kaldığı ve insani krizin büyük oranda baş gösterdiği liman kenti Hudeyde’de ateşkes ilan ederek BM’nin, limanın yönetiminde yer alması.

Hudeyde Limanı, insani yardımların ülkeye ulaşması için de kritik önemde.

Görüşmeler sürerken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçakları da, Hudeyde dâhil birçok bölgede Husilere ve sivil halka yönelik hava bombardımanlarına devam ediyor.