Yargıda 70 puan şartı yeniden geliyor: Yüzlerce AKP'li, savcı ve hakim olduktan sonra...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, savcı ve hakimler adaylığı yapılan yazılı sınavlarda 70 puan sınırını yeniden getireceklerini açıkladı. Puan sınırının kaldırıldığı bu döneme kadar ise yüzlerce AKP'li yargıya sokuldu.

Yargıda 70 puan şartı yeniden geliyor: Yüzlerce AKP'li, savcı ve hakim olduktan sonra...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili çok önemli bir karar aşamasında olduklarını belirterek, “Kısa vadede hakim ve savcı adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında 70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesinde düzenlenen “Meslek İçi Eğitim Programı”nda konuşan Bakan Gül, “Yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili çok önemli bir karar aşamasındayız. Kısa vadede hakim ve savcı adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında da 70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz. Yargı reformu stratejisiyle kamuoyuna ayrıntılarını paylaşacağımız bir dizi yenilikle yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim ve staj dönemlerini yeni bir anlayışla ele almayı planlıyoruz. Hem süre hem de içerik bu planlamanın içindedir. Yani hem meslek öncesindeki eğitim süresini uzatmayı hem de staj görülen mahkeme çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Staj döneminin bir bölümünün istinaflarda ve yüksek mahkemelerde yapılmasının, adaylarımızın mesleğe daha iyi hazırlanmasına önemli katkı sunacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 PUAN SINIRI YOKKEN GİREN GİRDİ…

AKP’nin yargıyı bütünüyle kendisine bağımlı hale getirme hamlelerinin en büyüklerinden biri olan Mart ayındaki hakim ve savcılar kurasında, Adalet Bakanlığı tarafından hakim ve savcılığa kabul edilen bin 236 avukat arasından 113’ünün AKP teşkılatlarında olduğu ortaya çıkmıştı:

Birçoğu ilginç (!) bir şekilde İstanbul’da görevlendirilen AKP’li hakim ve savcıların kura töreninin Saray’da yapılması da büyük tepki çekmişti.

Öte yandan 2017 yılında OHAL kapsamında yayımlanan 680 no’l KHK ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Yazılı yarışma sınavı ve mülakatın yapılış şekli” başlıklı 9/A maddesinde değişiklik yapılmış, buna göre hakim ve savcılar için yapılacak yazılı sınavlarda 70 puan alma şartı kaldırılmıştı.

“ŞİMDİ BURDAN ADALET Mİ ÇIKACAK?”

O dönem listeyi açıklayan eski CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, kurada adı çıkan AKP’liler için “Ne ilginçtir ki; birçoğu Ankara ve İstanbul’da görevlendirilmişler” diye konuşurken, yeni atanan hâkimlerin sadede 45 saniye süren mülakat sonucu sınavı geçtiklerini hatırlatmış ve şöyle demişti:
“Yargı ve adalet kurumu hiç bu kadar örselenmemişti. AKP’li avukatlar yazılı sınavı geçebilsinler diye, önce 70 puan sınırını kaldırdılar. Çünkü AKP’li birçok avukat, hâkim ya da savcı olabilmek için gereken 70 puana ulaşamıyordu. Sınavda 92 alanlar mülakatta elendi. 60-65 alanlar ise 45 saniye süren mülakatları kazandı. Referansı AKP olanlar, hâkim ve savcı olarak atandı. Şimdi bu adaletsizlikten adalet mi çıkacak? Bu yargıçlar ve savcılar, adil bir mahkemenin değil ancak ‘AKP mahkemesi’nin birer üyesi olurlar.”