Yandaşların dostu Katar, NATO ve AB ile anlaştı

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani, Brüksel ziyaretinde NATO ve AB ile anlaşmalar imzaladı.

Yandaşların dostu Katar, NATO ve AB ile anlaştı

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani, Brüksel ziyaretinde NATO ve AB ile anlaşmalar imzaladı.

Katar Emiri ilk olarak AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile ardından da NATO Genel Sekreteri Jens Stolenberg ile görüştü.

AB ile işbirliği anlaşması

Katar Emiri ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesinin ardından AB Komisyonu açıklama yaptı.

Açıklamada, ikilinin, AB ve Katar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldığı, bu kapsamda, Katar Dışişleri Bakanlığı ile AB Dış İlişkiler Servisi arasında iş birliği anlaşması imzalandığı kaydedildi.

“İş birliği anlaşması, özellikle özel sektörün geliştirilmesi, araştırma ve yenilik gibi sektörel alanlarda karşılıklı siyasi diyaloğun ve iş birliğinin güçlendirilmesi için temel teşkil edecektir.” ifadelerine yer verilen açıklamada, bunların Katar 2030 Ulusal Vizyonu’nda yer alan dönüşüm gündemi için de kilit alanlar olduğu belirtildi.

Açıklamada, Mogherini ve Şeyh Tamim’in, Körfez İşbirliği Konseyi’nde devam eden duruma ve krizin çözümüne yönelik beklentilere ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu belirtilerek, “Mogherini, Körfez uzlaşmasının sağlanması için AB’nin Kuveyt arabuluculuğuna desteğini yineledi. Ayrıca, terörle mücadelenin yanı sıra Suriye, Ortadoğu barış süreci, İran ve Libya da dahil olmak üzere birçok bölgesel mesele ele alındı.” ifadelerine yer verildi.

NATO’ya askeri imtiyaz

NATO Genel Sekreteri ve Katar Emiri arasında Brüksel’de gerçekleşen ikili görüşmede sonrası NATO’dan yazılı açıklama yapıldı.

Görüşmede NATO ve Katar arasındaki ortaklık ve Körfez bölgesindeki güvenlik durumunun ele alındığı bildirilen açıklamada, NATO kuvvet ve personelinin, Katar topraklarını transit olarak kullanımı ve Al Udeid Askeri Üssü’ne erişim imkanı sağlayan bir anlaşmaya imza atıldığı kaydedildi.

Bu anlaşmanın bölgede ve Afganistan’daki NATO misyon ve operasyonlarına katkıda bulunacağı ifade edilen açıklamada, Stoltenberg’in anlaşmayı memnuniyetle karşıladığı vurgulandı.

Açıklamada NATO ve Katar güçlerinin, Libya’da birlikte çalıştığı ve Somali’nin kıyısında korsanlık faaliyetleriyle birlikte mücadele ettiği hatırlatıldı.