Yandaş Memur Sen'in genel merkez inşaatında iş cinayeti: İSİG Meclisi açıklama yapmaya çağırdı

Ankara İSİG Meclisi, Memur-Sen'i, genel merkez binası inşaatında yaşanan iş cinayetinin sorumluluğunu üstlenmeye çağırıp, bir dizi soruya yanıt istedi.

Yandaş Memur Sen'in genel merkez inşaatında iş cinayeti: İSİG Meclisi açıklama yapmaya çağırdı

Ankara İSİG Meclisi, Memur-Sen’in Mim Yapı Şirketince yapılan genel merkez binası inşaatında yaşanan iş cinayeti ile ilgili Memur Sen’i açıklama yapmaya çağırdı.

4 Ağustos 2018 Cumartesi Ankara’nın Altındağ İlçesi Zübeyde Hanım Mahallesi Kazım Karabekir’deki bir inşaatta, 38 yaşındaki inşaat işçisi Ramazan Aktaş’ın, 13. katta iskelede çalıştığı sırada bina ile iskele arasındaki boşluktan düşerek yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada “Ankara İSİG Meclisi olarak iş cinayetinin ardından yaptığımız araştırma sonrası Ramazan Aktaş’ın üzerinde emniyet kemeri olmadığı, binanın yapısından kaynaklı, yapı ile iskele arasında insanın düşebileceği kadar boşluk olması durumunda iskelenin ön tarafında da bulunması gereken korkuluğun ve cephe çalışma platformunun da eksik olduğu öğrenilmiştir. Bu tip çalışmalarda işçinin emniyet kemerini takabilmesi için bir düşey yaşam hattı ve bu düşey yaşam hattına takılı bir karabina olması gereklidir. Ancak Ramazan Aktaş’ın çalıştığı alanda düşey yaşam hattı da yoktur. Bu durumda, işçinin kişisel koruyucu donanımları olsa dahi işe yaramayacaktı” denildi.

“HANGİ SEBEPLE SESSİZ?”

Yaptıkları araştırma sonrası olayın yaşandığı binanın Memur-Sen’in Mim Yapı Şirketince yapılan genel merkez binası olduğunu öğrendiklerini belirten Ankara İSİG Meclisi açıklamasında şöyle denildi: “Her gün 5-6 iş cinayetinin yaşandığı Türkiye’de bir inşaat işçisi arkadaşımızın daha ölüm haberini almanın üzüntü ve öfkesini yaşarken, bu iş cinayetinin, Türkiye’nin en çok üyeye sahip kamu emekçisi konfederasyonunun sahibi olduğu bir inşaatta olması kaygı ve utanç vericidir.

Dahası, yaşanan iş cinayetinin ardından Memur-Sen de, taşeron şirket Mim Yapı da hiçbir açıklama yapmamıştır. Memur-Sen’in bir konfederasyon olarak yapması gereken işçi sınıfının çıkarları için ve tabi ki iş cinayetlerine karşı da mücadele etmek iken hangi sebeple sessiz kalmaktadır?”

‘MEMUR-SEN İŞ CİNAYETİNİN SORUMLUĞUNU ALMALI’

Bina inşaatının şirketçe yapılmasının Memur-Sen’in sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağının altı çizilen açıklamada; “Bir kamu emekçileri sendikaları konfederasyonunun sorumluluğu inşaat şirketine atmak gibi bir kolaycılığa kaçması da kabul edilemez. Memur-Sen Konfederasyonu, Ramazan Aktaş’ın iş cinayeti sonucu ölümünden inşaatı yapan şirket olan Mim Yapı ile birlikte müşterek ve müteselsilen sorumludur. Ankara İSİG Meclisi olarak binanın mülk sahibi olan Memur-Sen’in iş cinayetinin sorumluluğunu almasını ve şu soruları yanıtlamasını istiyoruz:

  • Olay kaza anında mı fark edilmiştir, sonrasında mı?
  • Yaşanan iş cinayetinde iş güvenliği kusuru/kusurları nedir?
  • Çalışma yapılan yerde düşey yaşam hattı var mıdır?
  • İşçiye yüksekte çalışma eğitimi verilmiş midir?
  • İşçiye kişisel koruyucu donanımlar verilmiş midir?
  • Cephe çalışma platformu yetkili kişilerce kurulmuş mudur?
  • Kurulan platform standartlara uygun mudur?
  • Bina inşaatının periyodik kontrolleri yapılmış mıdır?
  • İnşaat çalışması için bir sağlık güvenlik planı ve takibi için bir ekip oluşturulmuş mudur? Yapılan inşaat Memur-Sen tarafından incelenmekte midir?
  • Memur-Sen, yaptırdığı binanın inşaat ihalesine işçileri koruyacak maddeler eklemiş midir? İSİG denetimlerine uyulmaması halinde yaptırımlar konulmuş mudur?
  • Emekçilerin ödediği aidatlarla var olan bir konfederasyon, yine emekçilerin ödediği aidatlarla yapılan genel merkez binasında kaç işçinin hangi şartlarda çalıştırıldığından haberdar mıdır?
  • Yaşanan iş cinayeti ile ilgili sorular aynı zamanda Mim Yapı İnşaat ve denetim görevi olan (başta devlet) sorumlulara sorulmaktadır: İşçi arkadaşımız Ramazan Aktaş’ın iş cinayetinde ölümünün sebebi nedir?” denildi.

Açıklamada Ankara İSİG Meclisi olarak, Ramazan Aktaş nezdinde yaşanan iş cinayetlerinin ve sürecin takipçisi olunacağı ifade edildi.