Yağma sırası ÇAYKUR'da!

Kuruluşundan beri ilk kez zarar açıklayan ÇAYKUR'un da satılacağı öne sürülüyor.

Yağma sırası ÇAYKUR'da!

Kamu kuruluşu ÇAYKUR’ün 2017 yılı programında 131.3 milyon TL kâr edeceği öngörülmesine rağmen, 2017 yılı 267.7 milyon TL zarar ile kapatmıştı. Kuruluş, 2017 Şubat ayında Bakanlar Kurulu Kararı’yla Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, ETİ Maden ile birlikte BİST Varlık Fonu’na devredildi.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Varlık Fonu’na devri öncesi zarar etmeyen ÇAYKUR’da şimdi durumun tersine döndüğünü ifade ederek, “İki yıldır, ‘ÇAYKUR’u soyacaklar sonra da zarar ediyor diye satıp yağmalayacaklar’ dedik. Şimdi görüyoruz ki, bu plan devreye sokulmuş. Varlık Fonu’na devredilmeden önce zarar etmeyen ÇAYKUR şimdi zarar ediyor. Bu zarar falan değildir. Bu ÇAYKUR’u satmak için kurulmuş bir tezgahtır” dedi.

Haluk Pekşen, ÇAYKUR’un 267 milyon TL zarar açıklaması üzerine yaptığı basın açıklamasında, “ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilerek yağmalanmak istendiğini sürekli gündeme getirdik. Bu konuyla ilgili Başbakan’a, Varlık Fonu yöneticilerine ve ÇAYKUR Genel Müdürü’ne defalarca sorular sorduk. Ancak ne hikmetse bu sorular görmezlikten gelindi” diye konuştu. Pekşen, “Şimdi görüyoruz ki, geçmiş dönemde söylediklerimiz doğru çıktı. ‘En geç 2 yıl içinde ÇAYKUR’u satacaklar’ demiştik. ÇAYKUR zarar açıklıyor. Varlık Fonu’na devredilemeden önce zarar etmeyen ÇAYKUR bir anda 267 milyon TL zarar ediyor. Bu tam bir oyundur. ÇAYKUR da Şeker Fabrikaları’nda olduğu gibi önce zarar ettiriliyor sonrada yandaşa satılacaktır” ifadelerini kullandı.

SATMAK İÇİN TEZGAH

‘Şeker, fındık, pamuk, üreticisinin başına ne geldiyse aynısının çay üreticisinin de başına geldiğini söyleyen Pekşen, “ÇAYKUR’un açıkladığı zarar falan değil bu ÇAYKUR’u satmak için kurulmuş bir tezgahtır. Bu bilerek ve isteyerek yapılmış bir tezgahtır. Bunu bilerek ve isteyerek yaptılar. ÇAYKUR’u önce soydular şimdi de zarar ediyor diye satıp yağmalayacaklar” dedi.

‘AKP YALANLAMIŞTI AMA…’

Daha önce de ÇAYKUR’un yüzde 70’inin 650 milyon dolar karşılığında Katarlılara ipotek edildiğini gündeme getirdiklerini hatırlatan Pekşen şunları söyledi;

“O dönemde bu konuyu gündeme getirdiğimizde AKP yalanlamıştı. Ancak biz bunların ruhlarını bildiğimiz için inatla ısrarla bu işi takip ettik. O dönemde satamamışlardı. Şimdi görüyoruz ki ÇAYKUR zarar etti bahanesiyle satılacaklar listesine konulacak. Kendine yerli ve milli diyenler bu ülkenin, bu halkın tüm varlıklarını yandaşa ve yabancıya peşkeş çekmektedir. Buradan AKP’ye soruyorum; Daha önce zarar etmeyen ÇAYKUR Varlık Fonu’nun içine koyulunca neden zarar etti, ÇAYKUR el altından kimlere peşkeş çekildi?”