WikiLeaks'in kaynağı Manning'i ihbar eden hacker ölü bulundu

WikiLeaks'in kaynağı Manning'i ihbar eden hacker ölü bulundu.

WikiLeaks'in kaynağı Manning'i ihbar eden hacker ölü bulundu

Amerikan devletiyle işbirliği yapan ve WikiLeaks’in kaynağının Chelsea Manning olduğunu FBI’a ihbar eden hacker Adrian Lamo ölü bulundu. 37 yaşındaki Lamo’nun ölüm sebebi açıklanmadı.

Lamo, en çok, ABD ordusunun Afganistan ve Irak’taki savaş suçlarını da içeren 750 bin belgeyi WikiLeaks’e sızdıranın daha sonra cinsiyet değiştirerek Chelsea Manning adını alan asker Bradley Manning olduğunu FBI’a ihbar etmesiyle tanınıyordu.

Bu yüzden bazı kesimlerde ‘dünyanın en nefret edilen sanal korsanı’ lakabıyla da anılıyordu.

Geçmişte Microsoft, Yahoo, New York Times’a siber saldırı düzenlemesiyle de adından söz ettiren Lamo, sanal alemdeki mesajlaşma ortamında Manning ile tanışmış, ondan gizli askeri bilgileri WikiLeaks’e sızdıran kişi olduğunu öğrenmişti.

Bunlar içinde özellikle Irak işgali sırasında ‘teröristlere’ saldırdığını savunan ABD’nin helikopterle biri Reuters muhabiri 7 sivili öldürdüğünü gösteren video dikkat çekmişti. WikiLeaks’te videonun yayımlanması büyük yankı yaratmıştı.

Lamo’nun ölüm nedeniyle ilgili hemen bir resmi açıklama gelmedi. Babası Mario, Facebook’tan oğlunun öldüğünü duyururken ”Parlak bir zihin, şefkatli bir ruh aramızdan gitti” dedi.

Ancak WikiLeaks kurucusu Julian Assange aynı fikirde değildi. Twitter’da Lamo’nun ‘FBI’ın kadrolu muhbiri, sahte gazeteci ve adi dolandırıcı’ olduğuna dair paylaşımda bulunan Assange, ‘en temel insanlık onuruna ihanet ettiği’ suçlamasında da bulundu.

‘İHBAR ETMEM İÇİN ​BENİ ZORLADILAR’

WikiLeaks kurucusu, Lamo’nun, Manning’i nasıl kandırıp ağzından laf aldığını gösteren yazışmaları da aktardı.

Lamo ise 2011’de The Guardian gazetesine verdiği demeçte, Manning’i ihbar etmenin kendi kararı olmadığını, bu kararın kendisine dayatıldığını savunmuştu. Manning’in uzun bir hapis cezasına çarptırılması halinde ömür buyu vicdan azabı çekeceğini söylemişti.

Temmuz 2013’te Amerikan askeri mahkemesinde Casusluk Yasası’nı ihlal etmek dahil bir dizi suçlamadan 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Manning, daha sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından kısmen affedildi ve Mayıs 2017’de serbest kaldı.

Bazı kesimler tarafından Amerikan devletinin gizli kalmasına çalıştığı suçları açığa çıkaran bir ifade özgürlüğü kahramanı olarak görülen Chelsea Manning, bugünlerde Maryland eyaleti senatörlüğü için seçim kampanyası yürütmekle meşgul.