Washington Post, ABD'li dev firmalara seslendi: Veliaht Prens'i yalnız bırakın

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in eş başkanlığını yaptığı Bill&Melinda Gates Vakfı'nın, Kaşıkçı cinayetini gerekçe göstererek MİSK Vakfı ile ortak çalışmalarını sonlandırdığını örnek gösteren Attiah, Google, Harvard, LinkedIn ve Twitter gibi firmaların hala Selman'ın vakfıyla ortaklıklarını bitirmeye dair bir açıklama yapmamasını eleştirdi.

Washington Post, ABD'li dev firmalara seslendi: Veliaht Prens'i yalnız bırakın

İstanbul’daki Suudi Arabistan konsoslosluk binasında öldürülen gazeteci Kaşıkçı’nın yazarı olduğu Washington Post gazetesinin editörlerinden Karen Attiah, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı yalnız bırakmaya çağıran bir yazı kaleme aldı.

Washington Post editörlerinden Karen Attiah, Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın başkanlığını yaptığı MİSK Vakfı’nın gelecek hafta Riyad’da düzenleyeceği foruma işaret ederek, “Amerikan kuruluşlar, Muhammed bin Selman’ın imajını aklamayı bırakıp MİSK Vakfından çekilmeli” çağrısında bulundu.

Kaşıkçı’nın Washington Post’ta yazdığı köşenin de editörü olan Karen Attiah, makalesinde, eylül ayında Kaşıkçı’nın kendisine bir e-posta gönderdiğini, Kaşıkçı’nın kendisine bu iletide “Ailem ve arkadaşlarım sessiz kalmam konusunda bana baskı yapıyor ama bunu yapmam doğru değil. Yeterince Arap ülkesi zor durumda, kendi ülkemin de bunlardan biri olmasını istemiyorum” yazdığını ifade etti.

“Suudi Arabistan’ın iyiliği ve bölgesel istikrar için Veliaht bin Selman’ın istismar ve yaptıklarının yanına kalmasıyla dolu saltanatı sona ermeli.” çağrısını yineleyen Attiah, Prens Muhammed’in Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi kaçırma, Kanada ile diplomatik bağları koparma, Yemen’de insani bir trajediye yol açma, bir gazeteciyi öldürüp parçalama gibi eylemlerin, Kaşıkçı’nın neden ülkesi hakkında endişeli olduğunu açıklayan örnekler olduğunu yazdı.

Attiah, Muhammed bin Selman’ın başında olduğu MİSK Vakfının çarşamba ve perşembe günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir forum düzenleyeceğini ve geçen yıl CNN, Twitter, CNBC, Bloomberg gibi firmaların, ayrıca Birleşmiş Milletler’in bu foruma destek verdiğini hatırlattı.Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından birçok Batılı firma ve örgütün geçen ay Riyad’da yapılan “Geleceğe Yatırım Girişimi” adlı konferanstan çekilmesinin cesaret verici bir eylem olduğunu belirten Karen Attiah, MİSK’in forumuna katılacak konuşmacıların ve sponsorların hala açıklanmadığına da dikkati çekti.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in eş başkanlığını yaptığı Bill&Melinda Gates Vakfı’nın, Kaşıkçı cinayetini gerekçe göstererek MİSK Vakfı ile ortak çalışmalarını sonlandırdığını örnek gösteren Attiah, Google, Harvard, LinkedIn ve Twitter gibi firmaların hala Selman’ın vakfıyla ortaklıklarını bitirmeye dair bir açıklama yapmamasını eleştirdi.

Karen Attiah, Prens’in imajını aklamayı bırakıp Vakıf’tan çekilme çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı: “Amerikan kuruluşlar, Muhammed bin Selman’ın imajını aklamayı bırakıp MİSK Vakfından çekilmeli. Söz konusu Prens Muhammed olunca kurumların karşısına iki net seçenek çıkıyor; zalimce bir baskının yanında durmak ya da buna karşı çıkmak. Amerikan kurumlar için bir seçim yapma, Muhammed bin Selman’a istenmeyen insan olarak davranma ve onu kamudan dışlama zamanı”.