VİDEO | Yenice HES'e karşı ayakta!

Karabük'ün Yenice ilçesinde Şeker Kanyonu'nda yapılması planlanan HES projesi tepki çekiyor.

VİDEO | Yenice HES'e karşı ayakta!

Dünyadaki tür çeşitliliğinin en fazla olduğu 100 ormandan biri olan Yenice Ormanları’nda bulunan Şeker Kanyonu’ndaki Şimşir Deresi’ne yapılması planlanan Hidroelektrik Santral (HES) inşaatı projesi büyük tepki çekiyor.

Kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine daha önce rafa kaldırılan projesi yeniden gündeme alındı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından 1999 yılında, “Acilen korunması gereken bölge” ilan edilen kanyona ilişkin verilen “HES onayı”nın 3 hayır oyuna karşı 12 evet oyu ile İl Genel Meclisi’nden geçtiği ortaya çıktı. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nun (ÇED) ise 12 kurumun onayı ile alındığı öğrenildi.

Yenice Şeker Kanyonu üzerine HES kurulmasının yeniden gündeme gelmesini protesto eden yüzlerce kişi, kanyon çevresinde insan zinciri oluşturdu.

Yenice Şeker Kanyonu üzerine HES kurulmasının yeniden gündeme gelmesini protesto eden yüzlerce kişi, kanyon çevresinde insan zinciri oluşturdu.

Tepkiye rağmen inşaatına vize verilen HES projesine karşı kurulan Yenice Platformu ise düzenlediği çeşitli eylemlerle doğal mirasa sahip çıkma mücadelesini sürdürüyor. Gazetemize konuşan platform temsilcileri Yenice ormanlarının çok dar bir alanda birçok bitkinin bir arada yaşayabildiği dünyanın nadir ormanlarından biri ve Şeker Kanyonu’ndaki göl havzalarının kuşların yumurtlama yerleri olduğuna dikkat çekerken “İlaç sanayiinde kullanılan Karahan bitkisi burada yetişmektedir, ama bu canlıların hepsi şuan tehlike altındadır. Daha önce ormanın içine katı atıklar da atılmak istendi. Bu da yetmezmiş gibi şimdi de hem Şeker Deresi’ne hem de İnce Dere’ye HES yapılmak isteniyor. HES yapıldığı takdirde bu derelerde yaşayan bitki ve hayvan popülasyonumuz yok olacak. Dahası, Şeker Kanyonu Yenice halkının geçim kaynağıdır. HES’ten sonra burası turizm alanında kullanılamaz hale gelecek ve derelerimiz lağım halini alacak.” dedi.

Projenin yıllar öncesinden beri planlandığı belirten platform temsilcileri, “Yapılmak istenen HES projesinin bir an önce gözden geçirilip iptal edilmesini talep ediyoruz.” derken, diretilmesi halinde protestolarını daha farklı eylemlerle sürdüreceklerini belirtiyor.