VİDEO | Faciaya bir de böyle bakın: Önceden yol bekçileri vardı....

Çorlu'da ihmaller zinciriyle birlikte gelen tren faciası 24 canı alırken, AKP ile birlikte kaldırılan yol bekçiliği uygulamasının hayati önemi bir kez daha ortaya çıktı.

VİDEO | Faciaya bir de böyle bakın: Önceden yol bekçileri vardı....

Çorlu’da 24 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan tren faciasının ardından olaydaki ihmallerle birlikte asıl dikkat çekilen konu ise AKP ile birlikte demiryollarında yol bekçiliği uygulamasının ‘otomatik sistem’ bahanesiyle kaldırılması oldu.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş dün Gazete Duvar‘a yaptığı açıklamada,  “Demiryollarıyla ilgili ‘yol bekçisi’ dediğimiz, günlük rutin yaya olarak yol kontrolünü yapan arkadaşlarımız vardı. Yol bekçileri yaklaşık beş yıl önce kaldırıldı. Dolayısıyla şu anda yol kontrolü yapılmıyor” demiş ve yol bekçilerinin görevlerinin devam etmesi durumunda bu kazanın yaşanmayabileceğini söylemişti.

Facianın nedenlerine ilişkin ortaya konulan bu çarpıcı gerçek dikkat çekerken, 2015 yılında El Cezire Türkiye‘nin yaptığı “Bitmeyen Yol” isimli video haber yeniden gündeme geldi. Videoda mesaisine eşlik edilen 59 yaşındaki yol bekçisi İbrahim Çivici, “Pazartesiden cumaya kadar, her hafta 75 km yolu yürüyerek kontrol etmek zorundayım. Peynirimi, zeytinimi çantamda taşıyorum. Sekiz saatim yolda geçiyor, kolay iş değil. Her gün ortalama 15 km yürümek zor, ağır iş” diyerek mesleğinin zorluklarını ve karşılaştıklarını anlatmıştı.

Çivici’nin sözleri, mesleğinin demiryollarında yol güvenliğinin ve dolayısıyla can güvenliğinin ne kadar zorunlu olduğunu ortaya koyuyor.

 

http://gazetemanifesto.com/2018/07/08/birlesik-tasimacilik-calisanlari-sendikasi-kar-icin-kaldirilan-yol-bekcileri-olsaydi-kaza-yasanmazdi/