VİDEO | Cam işçilerinden düşük zam oranlarını dayatan sendika yöneticilerine tepki

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam arasında başlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesinde, sendika yönetiminin Eskişehir'deki cam işçileriyle yaptığı taban toplantısında düşük zam oranlarının dayatılmasına işçiler tepki gösterdi.

VİDEO | Cam işçilerinden düşük zam oranlarını dayatan sendika yöneticilerine tepki

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam arasında başlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesinde, sendika yönetiminin Eskişehir’deki cam işçileriyle yaptığı taban toplantısında düşük zam oranlarının dayatılmasına işçiler tepki gösterdi.

Sınıf Tavrı, işçilerin TİS öncesi taban toplantısında sendika yöneticileriyle yaşadığı gerginliğe ait görüntüleri sosyal medya hesabından ”Cam işçisi arkadaşlarımız ders veriyor. Kristal-İş sendikası ile Şişecam arasında başlayacak TİS görüşmeleri öncesinde Eskişehir cam işçisiyle yapılan taban toplantısında işçiye düşük zam oranlarını kabul etmeyi dayatan sendika yönetimine karşı cam işçileri krizi fırsata çevirmeye çalışan patronlara ve boyun eğen sendika yönetimine yapılması gerekeni bir bir anlatıyor.” sözleriyle paylaştı.

‘Enflasyon oranları ücretlere yansıtılsın’

Yayımlanan görüntülere göre, yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük zam oranlarıyla ücretlere yansıtma yapılmamasına karşı çıkan işçiler, taleplerini sendika yöneticilerine ilettiği sırada Kristal İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş ve beraberindeki yöneticiler tarafından sık sık sözleri kesilerek susturulmaya çalışıldı.

Toplantıda söz alan bir işçi taleplerini şöyle anlattı:

”Üretici enflasyonları, girdi maliyetleri artmış durumda. Sırf hükümetin prestijini kurtarmak maksadıyla şu anda baskı altına alınarak ücretlere yansıtılmasa da, yansıtmak zorunda kalacaklar. Bu nedenle önümüzdeki günlerde maliyetler ücretlere yansıtıldığında zamlar gelecek, enflasyon yükselecek. Ekonomi çok iyi yönetilse dahi minimum enflasyon oranı önümüzdeki dönem yüzde 20 olacak. Bunu ekonomistler söylüyor. O yüzden 6 aylık modele dönmeliyiz. Sözleşmede ikinci altıncı aylık dilimde, 1 Ocak – 31 Haziran arasında gerçekleşen enflasyonu 1 Temmuzda ücretlerimize yansıtılmasını istemeliyiz.”

Sendika başkanına tepki: Bizim acılarımıza gülüyorsunuz

Sendika Genel Başkanı Çetintaş’ın ”Yeter ya hep aynı şeyi söylüyorsunuz. Tek başına Eskişehir’in söylediğini yapmam mümkün değil. Burada ayrı bir mantalite var.” diyerek işçilerin şube başkanının yönlendirmesi altında olduğunu ima etmesi üzerine tepkiler arttı.

Genel Başkan Çetintaş’ın sözlerine karşı çıkan bir işçi ”Biz kimsenin gazına gelmiyoruz. Bizim burda bir acımız var. Burda mesele mecburi enflasyon. Sen bizim acımıza gülemezsin. Ordan bir saattir bizim acımıza gülüyorsun.” dedi.

İşçilere ‘beni bileceksiniz’ dayatması

Tepkiler üzerine ”Ben sizi baş başa bırakacağım. Şube başkanınız sonucu akşam getirsin. Ben bu talepleri yazmam.” sözleriyle işçilerin taleplerini yok sayarak salonu terk etmek isteyen Genel Başkan Çetintaş, işçilerin ”Ne yapmaya geldin o zaman?” diyerek hesap sorması üzerine ”Beni bileceksiniz” sözleriyle baskı kurmaya çalıştı. Bunun üzerine işçiler ”Asıl sen bizi bileceksin. Sen tabanı dinlemek zorundasın.” diyerek tepki gösterdi.

Toplantıda söz alan bir başka işçi ise 5 sene öncekine oranla üretimdeki giderler arasında işçilere ayrılan kalemin 6 basamak düştüğünü ifade etti. Sendika yöneticileri ise durumun aynı olduğunu işçi maliyetlerinde değişiklik olmadığını iddia etti.

İşçilerin TİS öncesi taban toplantısında sendika yöneticileriyle yaşadığı gerginliğe ait video şöyle: