VİDEO | 3. havalimanında işçiler eylemde

3. havalimanı inşaatında işçiler bozuk çalışma şartlarına karşı eyleme başladı.

VİDEO | 3. havalimanında işçiler eylemde

Son dönemde daha çok “adının ne olacağı”na yönelik tartışmalarla gündeme gelen 3. havalimanının inşaatında işçilerin kötü çalışma şartlarına karşı öfkesi bir kez daha eyleme dönüştü.

Şantiye sahasında kullandıkları servislerin yetersiz olması nedeniyle işçiler bu sabah saatlerinde kitlesel eyleme başladı. İşçiler “Yönetim istifa!” sloganlarıyla şantiye sahasında yürüyüş düzenledi. Mesaiye başlamayan işçiler şantiyede ateş yakıp sloganlar atarak direnişe geçti.

29 Ekim’deki açılışa yetiştirilmesi planlanan havalimanı, sık sık kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle gündeme geliyor.

İYİ-SEN BAŞKANI ÖZTUTAN: İŞÇİLER KÖLELİK KOŞULLARINA DİRENECEK

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası  (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan eyleme ilişkin Manifesto‘ya açıklamada bulundu. Bu sabahki eylemin başlama nedeninin servislerin yetersizliği olduğunu belirten Öztutan, şantiyede daha önce de servisle ilgili sıkıntıların olduğunu ancak sonbaharla birlikte başlayan yağışların durumu katlanılmaz boyuta ulaştırdığına dikkat çekip, “Zaten bekledikleri alan da çok kötü bir alan. İşçiler yağmur yiyor. ‘Sırılsıklam çalışmayız’ diyor” dedi.

Havalimanı şantiyesinde ücretlerini alamama ve beslenme, barınma, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yetersiz önlemler nedeniyle işçilerin zaten patronlara tepkili olduğunu hatırlatan Öztutan, son ulaşım rezaletiyle birlikte işçilerin öfkesinin taştığına dikkat çekti.

İşçilerin en temel hakları için mücadele ettiğini belirten Öztutan, “İşçiler patronların dayattığı kölelik koşullarına karşı mücadelelerine devam edecekler” diyerek işçilerin tüm hakları ile istek ve taleplerinin yerine getirilmesi için yanlarında olmaya devam edeceklerini belirtti.

İşçilerin şu sıralar ateş yakarak şantiyede sloganlar, ıslıklar ve alkışlar eşliğinde bekleyişi sürüyor. Halen eylemde olan işçilerin eylemlerine dair ayrıntıları gün içinde aktarmaya devam edeceğiz.

İşte eylemden Manifesto‘ya ulaşan görüntüler:

 

İYİ-SEN’DEN AÇIKLAMA

Eyleme ilişkin İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası da (İYİ-SEN) bir açıklama yayınladı. İYİ-SEN yaptığı açıklamada “Başta ulaşım hakkı olmak üzere biz işçilerin talepleri karşılanana kadar eylemlerimiz devam edecek.”dedi.

Açıklama şöyle:

“3.HAVALİMANINDA EYLEMDEYİZ

3.Havalimanında şantiye sahası içerisinde biz işçilerin kullandıkları servislerin yetersiz olması nedeniyle bu sabah eyleme başladık. Günlerdir bu sorunun çözülmesi için firmanın sahadaki yetkilileriyle işçi arkadaşlarımız arasında görüşmeler oldu ama her hangi bir düzenleme yapılmadı.

Biz işçilerin en temel ulaşım hakkı patronlar tarafından karşılanmıyor. Yağmurun altında biz işçileri bekleterek birbirimizi ezerek servislere binmemizi istiyorlar.

Türkiye’nin en büyük havalimanın projesini yapmakla övünenler biz işçilerin barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel haklarımızı elimizden alarak yapıyı yükseltiyor.

İnşaat işçisi köle değildir. En temel haklarımızın elinden alındığı şantiyenin köle kampı haline getirilmeye çalışılmasına izin vermeyeceğiz.

Başta ulaşım hakkı olmak üzere biz işçilerin talepleri karşılanana kadar eylemlerimiz devam edecek.

İNŞAAT VE YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI

İLETİŞİM: 0506 989 49 54″

İŞÇİLERE BİBER GAZIYLA MÜDAHALE EDİLDİ

Jandarma direnişin sürdüğü alana geldi. İşçilere dağılmaları ve evci olanların evlerine gitmesi yönünde anons yapıldı. Sonrasında direnişteki işçilere biber gazı ile müdahale edildi.