Varank: Bazı para birimlerinin küresel hegemonyasını kırabiliriz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, G20 Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu

Varank: Bazı para birimlerinin küresel hegemonyasını kırabiliriz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, G20 Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Varank, dijital ekonomi sayesinde bazı para biriminin küresel hegemonyasını kırabileceklerini ifade etti.

G20 toplantısında dijital devlet prensiplerine ilişkin konuşma yapan Varank, Türkiye ekonomisindeki duruma değindi. Varank, Türkiye’nin istemeden savaşın parçası olduğunu belirterek “En önemlisi bu savaş finansal bir savaşa dönüştü. Sonuç olarak para birimimizde bazı oynaklıklar gördük. Bu hareketlenmenin hiçbir mantıklı makro ekonomik dayanağı yoktu. Reel sektör ve bankacılık sektörü göstergelerimiz güçlü.” dedi.

Türkiye’nin başına gelenlerin diğer ülkelerin de başına gelebileceğini vurgulayan Varank “şu anda dünyada bir para biriminin hegemonyası var.” ifadelerinde bulundu.

Varank söz konusu soruna ilişkin “Biz dünyada dijital ekonomi sayesinde kullanılabilecek bir değiş-tokuş mekanizması geliştirebilirsek böylece bir para biriminin hegemonyasını da kırma imkanımız olur. Bunun için çalışmak gerekiyor ve ülkelerin de bunu değerlendirmesi gerekiyor.” dedi.

‘Çin ile Türkiye birbirni tamamlayan unsurlara sahip’

Gazetecilere yaptığı açıklamada Mustafa Varank Çin ile ilişkilere de değindi.

Varank, Çin Sanayi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Miao Wei ile görüştüğünü belirterek “Kuşak ve Yol Girişimi güzergahtaki ülkelerde araştırma, geliştirme ve inovasyona da katkı sağlayacak. Türkiye, bu girişiminin orta koridorunda yer almak istiyor. Görüşmede muhataplarımıza bunu ilettik. Türkiye’nin güzergahın bir parçası olması ülkeler için kazan-kazan sonucu doğuracak, yatırım, istihdam ve güçlü büyümeye katkı sağlayacak.” dedi.

Çin ile araştırma-geliştirme ve inovasyon konularında iş birliğine hazır olduklarını ifade eden Varank, “Çin ile daha dengeli bir ticareti hedefliyoruz. Her iki ülke ekonomisi birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip. Karşılaştırmalı üstünlüklerimizden daha iyi faydalanmalıyız.” ifadelerinde bulundu.

‘Dijital ekonomide öncü olacağız’

Varank, dijital ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmelerde ise “Verinin toplanması, işlenmesi ve kanıta dayalı politikaların oluşturulması önümüzdeki dönemde ülkeleri küresel arenada bir adım öne çıkaracaktır. Türkiye olarak biz bunun gerisinde kalamayız, kaybedecek zamanımız yok, bu bilincin hem kamuda hem de özel sektörde güçlenerek hızlı adımlarla hayata geçirilmesi önem taşıyor.” dedi.

Türkiye’de dijital ekonomi ve bunun ölçülmesi konusunun yeterince bilinmediğini öne süren Varank,, “Hızla gelişen teknoloji dünyasında öncü olmalıyız. Yeni dönemde dijital ekonominin ölçümü konusunu sahipleniyoruz. Bu konuda kamu ve özel sektördeki tüm muhataplarımızın farkındalığını artıracağız.” dedi.