'Sağlıkta devrim' Van'a uğramıyor, hastanelerde hizmet verilemiyor...

Van'da başta Özalp olmak üzere bir çok hastanede sağlık personeli ve doktor bulunmaması nedeniyle hizmetler verilemiyor...

'Sağlıkta devrim' Van'a uğramıyor, hastanelerde hizmet verilemiyor...

HABER MERKEZİ

Doğu Anadolu’nun merkezi konumundaki illerinden Van’da sağlık sistemi büyük oranda işlev göremez durumda. İldeki bir çok kamu hastanesinde yaşanan manzaralar, AKP’nin “sağlıkta devrim” masalının bir sayfası niteliğinde.

Van’a bağlı Özalp ilçesinde bulunan yıllarca süren inşaat sürecinin ardından 2015 yılında hizmete girebilen Devlet Hastanesi, bölge halkının en çok yaka silktiği sağlık merkezlerinin başında geliyor. Komşu ilçe Saray’da yaşayan 30 bin vatandaşla birlikte, ilçedeki 70 köyle birlikte düşünüldüğünde toplamda 100 bin nüfusa hizmet etmek üzere açılan hastanede yıllardır büyük bir personel açığı bulunuyor.

DOKTOR BULAMAYAN MERKEZ’E GİDİYOR, AMA…

Hastanede halihazırda 2’si dahiliye 1’i çocuk 1’i de kadın olmak üzere sadece 4 uzman doktor bulunması, zaten bölgenin ihtiyacına cevap vermenin çok uzağında kalırken, halk son dönemde bu hizmetten de mahrum kalmış durumda. Zira görevli dört doktorun da özel sebepleri nedeniyle izinli oluşu hastanede sağlık hizmetini acil hizmetleri dışında devre dışı bıraktı.

Hastaneden umudunu kesip başka bir hastane arayışına giren ilçe sakinleri en az 80 kilometre yol tepmeyi, ayrıca sert kış koşullarını da göze alıp Merkez’e gitmek zorunda. Ancak şifa bulacağı umuduyla buradaki kamu hastanelerinin yolunu tutan halk bu kez de tüm kentten gelen hastalarla birlikte oluşan yoğunluk nedeniyle hizmet alamıyor.

SAĞLIKÇILAR TEPKİLİ

Konuştuğumuz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi’nden yetkililer, Özalp’taki durumun bu ilçeye özel olmadığını belirtirken “İlçe hastanelerinin çoğunda böyle problem yaşıyoruz. Hem sağlıkçı hem hekim olmadığı sağlıklı bir hizmet verilemiyor. İlçe hastanelerinden gelenlerin oluşturduğu yığılma nedeniyle bu kez de merkezde sıra bulunamıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Kayyım yönetimi altındaki kentte Vanlılar, sağlık gibi en temel kamusal hizmetlerinden mahrum kalırken, yakın döneme kadar kentin kayyımı olan eski Van Valisi ve şimdi AKP’nin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Zorluoğlu, okullarda din derslerini seçilme ortalamasını arttırmakla meşgul olmuştu. Zorluoğlu’nun henüz görevi sürdüğü sırasında katıldığı, “Van’daki İmam Hatip Okulları Arası İstişare Toplantısı”nda sarfettiği sözlerine ilişkin haberimiz sosyal medyanın gündemine yerleşmişti: