Kış lastiği cezası ve trafik muayene ücretlerine Erdoğan karar verecek

Yeni sistemde yetkilerin dağılımı yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile belli oluyor. 703 No’lu KHK ile getirilen değişikliklerle de kış lastiği cezası, trafik muayene ücretleri, serbest bölgelerin yeri ve verilecek teşviklerde yetki Cumhurbaşkanı’na geçti.

Kış lastiği cezası ve trafik muayene ücretlerine Erdoğan karar verecek

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum kapsamında çıkarılan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) daha önce Bakanlar Kurulu’nda olan birçok yetki Cumhurbaşkanı’na geçti.

Bunlar arasında kış lastiği cezasını artırma ve eksiltmeden Genelkurmay’ın olumlu görüşü üzerine Bakanlar Kurulu’nca verilen uçuş yasağı ilanına, serbest bölgenin yerinden, trafik muayene ücretini belirleme, İstanbul Su ve Kanalizasyon sistemine başka belediye ve köylerin eklenmesi kararı da yer aldı.

9 Temmuz 2018’de Resmi Gazete’nin 3. mükerrer sayısında yayımlanan 703 sayılı KHK’nin 188.maddesi ile Trafik Kanunu değiştirildi.

Yolcu ve eşya taşıyan araçların yılın belli dönemlerinde kış lastiği takma zorunluluğuna uymamaları halinde verilen 715 liralık cezayı azaltma ve iki katına kadar artırma yetkisi Bakanlar Kurulundan alınarak Cumhurbaşkanı’na verildi.

TRAFİK MUAYENE ÜCRETLERİ

Trafik muayene ücretlerini 5 yılda bir yüzde 20 oranında artırma veya eksiltme yetkisi de Cumhurbaşkanı’nın oldu. Karayolu güvenliği konusunda hedefleri tespit etmek, uygulatmak ve koordinasyonu sağlamak amacıyla kurulan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu ile Karayolu Trafik Güvenliği Kurulları da sona erdi.

Ancak bu kurullar daha sonra cumhurbaşkanınca yeniden belirlenecek. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Kanununda da değişiklik yapıldı. İstanbul’un su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmekle görevli bu genel müdürlüğe, İçişleri ve Bayındırlık bakanlıklarının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca ana sistemle ilgili başka belediye ve köylerin su ve kanalizasyon işleri de verilebiliyordu. 703 sayılı KHK ile bu yetki Cumhurbaşkanı’na devredildi.