Uluslararası kurumdan İran açıklaması: Nükleer anlaşma şartlarına uyuyorlar

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin hazırladığı raporda, İran hükümetinin nükleer anlaşmanın şartlarına riayet ettiğini ifade etti.

Uluslararası kurumdan İran açıklaması: Nükleer anlaşma şartlarına uyuyorlar

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin hazırladığı raporda, İran hükümetinin nükleer anlaşmanın şartlarına riayet ettiğini ifade etti. ABD İran’ın şartlara uymadığını iddia ederek tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili hazırlanan raporda, Tahran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın şartlarına riayet ettiği belirtildi.

Raporda, UAEA müfettişlerinin nükleer anlaşma ve ek protokoller çerçevesinde İran’da denetlenmesi gereken tüm tesislere erişim sağladığını ifade ederek İran’ın anlaşma kapsamında belirlenen sınırlar içinde kaldığını doğruladı.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya) ile Almanya arasında KOEP olarak adlandırılan nükleer anlaşma, 14 Temmuz 2015’te Avusturya’nın başkenti Viyana’da imzalanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekerek, Tahran’a tek taraflı yaptırımları 7 Ağustos’ta devreye sokmuştu.