Ukrayna Rusya'ya karşı NATO'dan savaş gemisi istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, NATO'ya Rusya'yla yaşanan çatışmanın ardından Kırım açıklarındaki Azak Denizi'ne savaş gemileri yollama çağrısında bulundu.

Ukrayna Rusya'ya karşı NATO'dan savaş gemisi istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, NATO’ya Rusya’yla yaşanan çatışmanın ardından Kırım açıklarındaki Azak Denizi’ne savaş gemileri yollama çağrısında bulundu.

Alman Bild gazetesine konuşan Poroşenko gemilerin “Ukrayna’ya yardım ve güvenlik sağlamak için” gönderilmesini umduğunu söyledi. Poroşenko Bild gazetesine verdiği demeçte, Putin’in “Azak Denizini işgal etmekten başka bir şey istemediğini” savundu.

Ukrayna lideri “Almanya en yakın müttefiklerimizden biri ve NATO ülkelerinin Ukrayna’ya yardım ve güvenlik sağlamak için Azak Denizi’ne gemilerini yollamaya hazır olduğunu umuyoruz” dedi.

Poroşenko ayrıca “Rusya’nın bu saldırgan politikasını kabul edemeyiz. İlk Kırım, sonra Doğu Ukrayna ve şimdi de Azak Denizini istiyor. Almanya’da kendisine şunu sormalı: Durdurmazsak, Putin’in bir sonraki adımı ne olacak?” diye konuştu.

STOLTENBERG UKRAYNA’YA DESTEK VERMİŞTİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Pazartesi günkü açıklamasında Rusya’ya gözaltındaki Ukraynalı askerleri serbest bırakma çağrısında bulunmuş ve Moskova’nın “hareketlerinin sonuçlarını fark etmesi gerektiğini” söylemişti.

Stoltenberg ayrıca, ittifakın bir NATO ortak ülkesi olan Ukrayna’ya “siyasi ve pratik destek” vermeye devam edeceğini vurgulamıştı.

NATO BU SON ÇAĞRIYA HENÜZ CEVAP VERMEDİ

NATO henüz Poroşenko’nun son açıklaması konusunda bir yorum yapmadı.

NELER YAŞANMIŞTI?

Rusya, Karadeniz ve Azak Denizi arasındaki Kerç Boğası’nda Ukrayna Donanması’na ait üç tekneye ateş açmış ve mürettebatlarını gözaltına almıştı.

NATO ise, üye  olmayan Ukrayna’ya “tam destek” açıklamasında bulundu.

Bu arada Rusya lideri Vladimir Putin’de Poroşenko’yu gelecek yılki başkanlık seçimleri öncesi, aldığı desteği artırmak için denizde “provokasyon” yapmakla suçladı.

Poroşenko, krizin ardından Ukrayna’nın sınır bölgelerinde 30 günlük sıkıyönetim ilan etmişti.