Üçüncü havalimanındaki iş cinayeti sayısı bir ayda 30'dan 52'ye çıktı!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), üçüncü havalimanında şimdiye dek yaşanan iş cinayetlerinin 52 olduğunu açıkladı. Ancak Hükümet, henüz 1 ay önce yaptığı açıklamada bu rakamı 30 olarak duyurmuştu.

Üçüncü havalimanındaki iş cinayeti sayısı bir ayda 30'dan 52'ye çıktı!

İşçilere yönelik baskı ve sömürü politikalarının son dönemdeki en çıplak yüzü olan, insanlık dışı çalışma koşulları nedeniyle onlarca işçinin can verdiği üçüncü havalimanında yaşanan iş cinayetlerinin 1 ayda 30’dan 52’ye çıktığı açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), CHP Milletvekili Ali Şeker’in İstanbul Havalimanı inşaatında kaç işçinin hayatını kaybettiği ile ilgili sorusunu yanıtladı. Şeker tarafından CİMER üzerinden yapılan bilgi edinme başvurusuna, Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi “2013 – 2018 yılları arasında İstanbul Havalimanı inşaatında toplam 52 ölümlü iş kiazası yaşandı” yanıtını verdi.

Havalimanı şantiyesindeki iş cinayetleriyle ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ise, Kasım ayının ilk haftasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyla ilgili gelen sorular üzerine havalimanı inşaatının başından anılan tarihe kadar yaşanan iş cinayeti sayısının 30 olduğunu söylemişti.

“BURADA KÖLE DÜZENİ VAR”

CİMER’in yanıtını değerlendiren CHP’li Şeker, “3. Havalimanı inşaatı başladığı günden bu yana insanımızı, doğamızı, kentimizi ve geleceğimizi katleden bir eser olarak tarihe geçiyor. İktidar, temsil ettiği ve halkımızı vahşi pençelerine teslim ettiği neo-liberalizmin ruhuna uygun olarak 3. Havalimanı’nın büyüklüğü ile övünüyor. 3. Havalimanı’nı öne çıkarmak için her mecrayı kullanan, kütlesel büyüklükle övünen iktidarın işçilerin hayatını dikkate almadığını, yayın yasaklarıyla işçilerin haklı taleplerini halkın gözünden kaçırdığını CİMER verileri de kanıtlıyor. Para kazanma hırsıyla, iktidarın oluşturduğu taşeronun taşeronunun taşeronu sistem işçiler için bir köle düzeni yarattı. Görülüyor ki, bugüne kadar en az 52 işçimiz 3. Havalimanı inşaatında hayatını kaybetti. Yüzlerce işçimiz de yaralanarak sakat kaldı. İktidarı defalarca uyardık. ‘Burada köle düzeni var. İşçiler iş sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun bir şekilde çalışmaya zorlanıyor’ dedik. Ancak emeği ve insanı hiçe sayan bu düzen, hem işçilerin hem de bizlerin tüm uyarılarımıza gözlerini kapatıp kulaklarını tıkamayı yayın yasaklarını tercih etti.” dedi.

“İŞÇİLERİN TUTUKLULUĞU TOPLUMA GÖZDAĞIDIR”

Çalışma ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yapan işçilerin eylülden beri tutuklu olduğunu hatırlatan Şeker, önceki gün maaşlarını isteyen işçilerin maaşları verilmeden şantiyeden atılmasına da dikkat çekti. Şeker “52 işçinin katilleri yandaş müteahhitler ellerini kollarını sallayıp millete küfür etmeye ve açılışlara katılmaya devam ederken yıllardır her tür hak gasbı ile kölelik düzeninde çalışmaya zorlanan, ekmeğinin peşinde koşan, emekçi kardeşlerinin ölümüne tanık olan ve bu ölümleri, iş kazalarını durdurun, ‘bari bundan sonra tedbir alın’ diye feryat edenler cezaevlerinde tutuluyor. Bu tüm topluma verilen bir gözdağıdır” dedi.