Ücretleri ödenmeyen maden işçileri kendilerini ocağa kapattı

Bartın'a bağlı Amasra'da Hema A.Ş'ye ait maden ocağında çalışan işçiler, ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle kendilerini ocağa kapattı.

Ücretleri ödenmeyen maden işçileri kendilerini ocağa kapattı

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Hema A.Ş’ye ait maden ocağının galeri açma işinde çalışan 70 madenci, 3 aydır maaşlarını alamadıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin yatırılmadığı gerekçesiyle madenden çıkmama kararı aldı.

Maden işçileri, eylemde işe gitmedikleri günler için SGK primlerinin ödenmediğini ve 3 aydır maaşlarının yatırılmadığını belirterek, kendilerini çalıştıkları ocağa kapattı. Tarlaağazı kuyularında yeryüzü kömürlerinin çıkarılacağı artı 40 kotunda içeri giren işçiler, eylemlerini sürdürüyor.

“BİR YERE GİTMİYORUZ, KAMUOYUNDAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Maden işçileri, kendilerini ocağa kapatmadan önce basın açıklaması yaptı. Eylemi çekilen videoyla kamuoyuna duyuran işçilerden biri, şunları söyledi:

“Biz Gömü köyü Hema kuyuları yeraltı maden çıkarma işini yapan DENFA şirketinin çalışanlarıyız. Çok tehlikeli sınıfta sayılan yeraltına madenlerinde çalışan işçiler olarak işimizi eksiksiz yerine getirmemize rağmen, ücretlerimizi alamıyoruz. Bizler çalışanın hakkı alın teri kurumadan verilmesi gereken bir dinin mensupları olarak ailelerimizin rızkını çıkarmak için her gün ölümle burun buruna çalışırken, hak ettiğimiz ücretlerin ödenmesini tüm haklarımızın verilmesini istiyoruz. Şimdi çalışmaya hazır olduğumuz halde, ücretlerimizi alamadığımızdan ötürü işi görmekten kaçınma hakkımız olmasına rağmen iş akitlerimizin sonlandırıldığına dair bir bilgi aldık. Biz bir yere gitmiyoruz. Tüm kamuoyunun yanımızda olmasını istiyoruz.”

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, “Eyleme başlayan 70 işçiden 48’i sendika üyesidir; ancak resmi prosedürleri için yetki için bakanlığa başvuracağız. İşçi arkadaşlarımızın eylem yaptığı günlerdeki SGK ve maaşlarını alamadıklarını ifade ederek, artı 40 kotunda kendilerini ocağa kapattılar. 70 işçimiz sorunun çözülmesi için bekliyorlar. Bizlerde sendika olarak işçilerimizin sorununu çözmek için gerek şirket ve SGK ve İŞKUR ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.