Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu: Türk müteahhitleri Kürdistan Hükümeti'ne yardıma hazır

IKBY bölgesindeki Duhok'taki "Gali Zaho Tüneli"nin açılışında Türkiye'nin Barzani yönetimine "hürmet"i ve inşaat patronlarının yeni yatırım talepleri öne çıktı.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu: Türk müteahhitleri Kürdistan Hükümeti'ne yardıma hazır

Irak’ın Türkiye sınırındaki Habur Sınır Kapısı’na yakın Zaho ilçesi ile Duhok ilini birbirine bağlayan 3 bin 600 metre uzunluğundaki “Gali Zaho Tüneli”nin açıldı. ABD’nin dünya üzerindeki en büyük başkonsolosluk binasının da yapımının devam ettiği IKBY’deki açılışta AKP’yi temsilen verilen mesajlarda Türk inşaat patronlarının IKBY bölgesine yönelik yeni yatırım istekleri dile getirildi.

Tünelin açılış törenine Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, IKBY Başbakan Neçirvan Barzani ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katıldı.

“TÜRK MÜTEAHHİTLERİ PROBLEMLERE RAĞMEN ÇALIŞMALARA DEVAM ETTİ”

Rudaw‘ın aktardığına göre Karaçay burada yaptığı konuşmada, “Bugün bir Türk firması tarafından yapılan Zaho Tüneli’nin açılışında bulunduğum için çok mutluyum” dedi. Zaho Tüneli’nin bölgenin en büyük tüneli olduğunu belirten Karaçay, sözlerine şunları ekledi:

“Bu muazzam yapı, dünya çapındaki Türk müteahhitlerin yaptığı mükemmel ve başarılı işlerin sadece bir örneğidir. Tünelin yapımında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Kürdistan Bölgesi ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizin önemini farkındayız ve tünelin ticari ilişkiler üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyoruz. Bu yol tüm bölgeye ve Irak’a açılıyor. Geçen yıl ticaret hacmimiz yaklaşık 9 milyar dolardı. Ticari ilişkileri geliştirerek bu rakamı çok daha yüksek bir seviyeye çıkarmak istiyoruz. Türk müteahhitleri bölgede karşılaştıkları problemlere rağmen çalışmalarına devam etti. Türk mütteahitleri bütün alanlarda Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yardımcı olmaya hazırdır.”

ÖZDEMİR’DEN BARZANİ’YE: NE ZAMAN İSTERSENİZ…

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de konuşmasında “2013 yılında başladığımız inşaatı 30 aylık bir sürede tamamlamayı hedefliyorduk. Ancak IŞİD terörü dolayısıyla çalışmalarımıza bir süre ara vermek zorunda kaldık.” dedi.

Özdemir konuşmasının sonunda Barzani’ye hitaben de “Sayın Başbakanım zatıalinize ne zaman isterseniz ülkenize yapılacak başka projeler için de size hizmet etmekten mutluluk duyarız” dedi.