Türkiye un ihracatına sınırlama getirdi

Ticaret Bakanlığı'nın, "fiyatlarda istikrar sağlanması" için un ihracatına geçici sınırlama getirdiği öğrenildi.

Türkiye un ihracatına sınırlama getirdi

Ticaret Bakanlığı’nın,un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı un ihracatına geçici sınırlama getirdiği öğrenildi.

Bakanlığın, geçici sınırlama kararını duyurduğu açıklamasında “Düzenlemenin temel amacı yurt içi un fiyatlarında istikrarı sağlamak, tüketicimizi korumak ve spekülasyonun önüne geçmektir” ifadesine yer verildi.

“TOPLAM İHRACATIN YÜZDE 1’İ”

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Son dönemde yurt içi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, Bakanlığımızca İhracat Rejimi Kararında değişiklik yapılarak Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışındaki un ihracatına yeni düzenleme getirilmiştir. Bu kapsamda Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışında gerçekleşen un ihracatımıza sınırlama getirilmiştir. Sınırlama getirilen un ihracatının payı, ülkemizin toplam un ihracatının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturmaktadır. Düzenlemenin temel amacı yurt içi un fiyatlarında istikrarı sağlamak, tüketicimizi korumak ve spekülasyonun önüne geçmektir. Bahse konu düzenleme geçici olup, fiyat istikrarının sağlanmasını müteakip sona erdirilecektir.”

Daha önce 95 liraya satılan 50 kiloluk un çuvalının fiyatınun 175 liraya kadar çıktığı öğrenilmişti. Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Polat da bu fiyatlar karşısında “dayanacak güçlerinin kalmadığını belirterek “Bir an önce önlem alınmalı. Aksi takdirde bizim de zam yapmamız kaçınılmaz olacak” demişti.