KDHC talep etti, Türkiye 'ABD'siz olmaz' diyerek reddetti

Türkiye’nin Güney Kore Büyükelçisi Ersin Erçin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’de büyükelçilik açmak istediğini ancak Hükümet'in bu talebe "yaptırımlar kalkmadan olmaz" yanıtı verdiğini söyledi.

KDHC talep etti, Türkiye 'ABD'siz olmaz' diyerek reddetti

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) Türkiye’de büyükelçilik açmak istediği ancak Ankara’nın buna “yaptırımlar kalkmadan olmaz” şeklinde yanıtı verdiği belirtildi.

Türkiye’nin Güney Kore büyükelçisi Ersin Erçin, Kore Yüksek Halk Meclisi başkanı Kim Yong-nam ile mayıs ayında yaptığı görüşmeyi Güney Kore merkezli Yonhap‘a anlattı. Erçin, görüşmede Kim’in KDHC’nin Türkiye’yi Güney Kore’yle birlikte kendilerine karşı savaşmasına rağmen artık düşman olarak görmediğini ve Türkiye’de bir elçilik açıp ekonomik işbirliğinin canlandırılması konusunda talepte bulunduğunu aktardı.

Erçin’in anlatımına bakıldığında Türkiye’nin verdiği cevap sözde “ABD karşıtlığı” yapan AKP’nin gerçekte emperyalist merkezlerden ayrı hareket edemediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Büyükelçi Erçin, Türkiye hükümetinin Pyongyang’ın talebine karşılık olarak ABD’nin KDHC’ye yaptırımları devam ettiği sürece hiçbir şey yapamayacağını söylediğini belirtti.

Kim’in ise bu açıklamaya “Koşullar normalleştiğinde geç kalmış olacağınız için daha fazla fırsat için önce siz gelmelisiniz” yanıtını verdiğini belirtti.

Erçin, açıklamasında  yaptırımların kaldırılması durumunda KDHC’yle ekonomik işbirliğine ve yardıma hazır olduklarını belirtirken “Eğer bunu yapacaksak, öncesinde Güney Kore’yle görüşeceğiz” dedi.

Türkiye ve KDHC, 2011 yılından bu yana Seul’daki Türkiye büyükelçiliği ve Bulgaristan’ın başkenti Sofya üzerinden diplomatik ilişkiler geliştirdi. Türkiye’de büyükelçilik açılmasına ilişkin daha önce yine benzer bir talep, Kuzey Kore’nin Sofya büyükelçisi Cha Kon-il tarafından da dile getirilmişti.