'Türkiye, İdlib'deki militanları cihattan vazgeçmeye ikna etti'

Rus yayını Kommersant, El Kaide bağlantılı Hey'et Tahrir'uş Şam ile irtibat kurarak, HTŞ'nin Türkiye tarafından 'cihattan vazgeçirildiğini' iddia etti.

'Türkiye, İdlib'deki militanları cihattan vazgeçmeye ikna etti'

Suriye’de yayınlanan hükümet yanlısı El Vatan gazetesi, terör örgütlerinin Rusya ve Türkiye’nin İdlib’de kuracağı silahsızlandırılmış bölgeden çıkmayı kabul ettiğini yazmıştı.

Haber üzerine El Kaide bağlantılı Hey’et Tahrir’uş Şam (HTŞ) yetkilileriyle görüşen Kommersant, “Türkiye’nin militanları cihattan vazgeçmeye ikna ettiğini” öne sürdü.

Kommersant gazetesinin iddiasına göre HTŞ, sihlansızlandırılmış bölgeden çıkmayı kabul etti. HTŞ bu konuda resmi bir açıklama yapmadı.

Habere göre Türk istihbaratının HTŞ ile yaptığı görüşmeler sonucunda örgüt, Ankara tarafından artık “terör örgütü” olarak sınıflandırılmamak için cihatçı ideolojiden vazgeçmeyi ve sözde “kurtuluş hükümeti”ni lağvetmeyi kabul etti. İdlib’in yüzde 70’ini kontrol eden HTŞ, buna karşılık güvenlik garantisi istedi.

Kommersant, Ankara ve HTŞ arasındaki anlaşmaya Şam’a yakın bir gazetede yer verilmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti.

‘HTŞ’NİN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VAR’

Kommersant’a konuşan Suriyeli “muhalif” albay Fateh Hasun, HTŞ’nin Soçi anlaşmasını uygulamaya hazır olduğunu ifade etti.

Hasun, “Örgütün önünde iki seçenek var. Ya kendilerini lağvedecekler ya da teröristlerin kontrolündeki Suriye’nin doğu bölgelerine gidecekler. İkinci seçeneği yabancı militanlar tercih ediyor. Suriyelilerin çoğunu HTŞ’ye para dışında bir şey bağlamıyor ve onlar evlerine dönebilirler” dedi.