Türkiye alkol tüketiminde Avrupa'da sondan ikinci

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre Türkiye en az alkol tüketen ülkeler arasında bulunuyor.

Türkiye alkol tüketiminde Avrupa'da sondan ikinci

AKP iktidarı 16 yılda yaptığı zamlarla alkollü içecekleri emekçiler için lüks haline getirirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre Türkiye’nin en az alkol tüketen ülkeler arasında yer aldığı ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ülkelerdeki sigara ve alkol alışkanlıklarına ilişkin hazırladığı rapora göre; sigara, alkol ve şişmanlığın Avrupalıların en büyük sorunları olduğu belirtiliyor. Aynı rapora göre Türkiye ise en az alkol tüketen ülkeler arasında.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Avrupa kıtasıyla Kafkasya ve Orta Asya bölgesinin de dâhil olduğu 53 ülkeyi kapsayan raporda Almanların önde gelen sağlığa zararlı alışkanlığının alkol tüketmek olduğuna işaret edildi. Alman haber ajansı dpa‘nın sorularını yanıtlayan DSÖ uzmanı Claudia Stein, 15 yaşın üzerindeki Avrupalıların yılda 8,6 litre saf alkol tükettiklerini, Almanya’da ise bu miktarın 11 litreye çıktığını söyledi.

İLK SIRADA LİTVANYA VAR

Rapora göre alkol alışkanlığında ilk sırayı yılda ortalama 15,2 litreyle Litvanya alıyor. Alkollü içki kullanma alışkanlığının azaldığı Rusya’da (ortalama 10,1 litre) trafik kazalarında da gerileme kaydedilmiş. Yıllık ortalama alkol tüketimi 2,0 litre olan Türkiye ise Azerbaycan’dan sonra en az alkol tüketilen ülkeler arasında yer alıyor. Azerbaycan sonuncu, Türkiye ise sondan ikinci sırada.

Hayat beklentisi ortalamasının en yüksek olduğu Avrupa ülkeleri İsviçre ve Lüksemburg. Bu iki ülkede ortalama hayat beklentisi 83 yılı buluyor. Almanya’da dünyaya gelen kız ve erkek çocuklarını ortalama 81 yıllık bir hayat bekliyor.