“Türk hasta Avrupa’yı neden kaygılandırıyor”

Le Figaro: “Türk hasta Avrupa’yı neden kaygılandırıyor”

“Türk hasta Avrupa’yı neden kaygılandırıyor”

Fransız Le Figaro gazetesi yayınladığı bir analiz yazısında Türkiye’deki kötü gidişin uluslararası kredi notunun düşmesine neden olduğunu belirtirken, Türkiye’de yaşanacak ekonomik krizin Avrupa’ya etkilerini değerlendirdi. Türkiye’nin hızla duvara çarpmaya doğru ilerlediği değerlendirmelerine yer verilen yazı için “Türk hasta Avrupa’yı neden kaygılandırıyor” başlığı tercih edildi.

Amerika’nın Sesi‘nde er alan habere göre, Fransız gazete Le Figaro’ya konuşan bir AB yetkilisi, “Krizi izliyoruz. Avrupa’ya çok fazla etkisi olacağını düşünmüyoruz. Bu gerçek bir endişe kaynağı. Zira karşımızda, neredeyse kimseyi dinlemeyen, ekonomisini yeniden canlandırmak için hiçbir şey yapmayan ve 2016’daki darbe girişiminden bu yana tümüyle paranoyaya kapılmış bir iktidar var” değerlendirmelerinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine 9 ay gibi bir süre kaldığını hatırlatan gazete, Türkiye’nin sınır kapılarını açarak göçmenlerin geçişine izin verme olasılığının da AB’de bir sıkıntı kaynağı olduğunu aktararak, göçmenler için sınır kapılarını açan Türkiye’ye dair “Türk hükümetini kızdırmanın hiç zamanı değil” değerlendirmesinde bulundu.

Le Figaro’ya konuşan AB Komisyonu’nun bir sözcüsü ise “Bir tarafta AB Komisyonu’nun insan hakları konusundaki pozisyonunda değişiklik yok. Diğer tarafta ise ortak çıkarlarımız ve terörle mücadelede paylaştığımız kaygılarımız ve göç meselesi hakkında konuşmamız gerekiyor. Politikamız şimdilik, ekonomik reformları uygulama ve insan hakları konusunda ilerleme kaydetmek için Ankara’yı teşvik etmektir.” değerlendirmelerini gazeteyle paylaştı.

Gazeteye konuşan Fransız dipolamatın ise değerlendirmeleri sonucunda Türkiye’ye IMF yolunu göstererek “Uzun vadede, başka bir çözümümüz yok” yorumunda bulundu.

Almanya’nın eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Joschka Fischer de  geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yönelik, çöküş dönemindeki Osmanlı İmparatorluğu için kullandıkları ‘Hasta Adam’ benzetmesini kullanmıştı.