'TÜİK’in işsizlik verileri, gerçeklerle örtüşmüyor'

Ömer Fethi Gürer, TÜİK'in işsizlik verilerinin gerçek işsizlik ile örtüşmediğini ifade etti.

'TÜİK’in işsizlik verileri, gerçeklerle örtüşmüyor'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in işsizlik rakamı açıklamasının gerçekle örtüşmediğini söyledi.

İşsizliğin her dönemden daha fazla arttığı bu dönemde, TÜİK tarafından “işsizlik oranının düştüğü” yönündeki açıklamaların gerçekleri yansıtmadığına değinen Gürer, “Tek adam rejimiyle her konuya AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı karar veriyor. Artık kurumların inandırıcılıkları da tartışılmaya başlandı” ifadelerini kullandı.

‘Birinci öncelikli sorun işsizlik’

Fethi Gürer, TÜİK’in verilerine göre 15 ve yukarı yaştaki işsiz sayısının 2018 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 136 bin kişi olduğu ve işsizlik oranının yüzde 0.5 puan düşerek yüzde 9.7 seviyesinde açıklandığını belirterek, şunları kaydetti:

“TÜİK tarım dışı işsizlik oranının da yüzde 0.6 azaldığını, 15-24 yaş arasındaki genç nüfus işsizlik oranının 2 puan azalarak yüzde 17.8’e gerilediğini açıkladı. Ayrıca istihdam edilenlerin sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre 650 bin kişi arttığı belirtildi. Ancak, bu rakamlar sokağın dili ile örtüşmüyor. Ziyaret ettiğimiz her yerleşim biriminde insanların birinci öncelikli sorunu işsizlik olmuş. İşsizliğin hat safhaya ulaştığı bir dönemde, resmi kurumların işsizliğin azaldığı yönünde açıklama yapması inandırıcı değil. İŞKUR seçim öncesi mevsimlik işçi aldı. Kamu kurumları ve belediyelere, yalnız Niğde’de 1500 kişi iş başı yaptı ama adı üstünde geçici işçi…. Mevsimlik işçilere kadro verilmedi. Binlerce genç işsiz kaldı. Kadın ve genç işsizliği daha da arttı. Ekonomik bunalım sonucunda işçi çıkarımı da başladı. Üretime dayalı işsizlik her geçen gün artıyor.”

Her seçim döneminde kamu kurum ve kuruluşlarının, İŞKUR aracılığıyla Toplum Yararına Programı kapsamında 6 ay süreli geçici işçilerle doldurulduğunu ve seçim sonrasında bu kişilerin işten çıkarıldığını hatırlatan Gürer, TÜİK’in açıkladığı veri döneminin, seçim öncesinde İŞKUR aracılığıyla geçici işçilerin alındığı dönemi anlatıyor” dedi.