TSK'da tüm rütbeli subaylara soruşturma

Önce “kahraman” ilan edilip madalya takılan sonra “FETÖ”cüyüm itirafında bulunan yüzbaşı Burak Akın olayı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hareket geçirdi.

TSK'da tüm rütbeli subaylara soruşturma

Önce “kahraman” ilan edilip madalya takılan sonra “FETÖ”cüyüm itirafında bulunan yüzbaşı Burak Akın olayı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hareket geçirdi. Tüm rütbelerden askerlerin okulları, aileleri, görev yerleri ve komutanları tek tek incelenecek.

Sabah’ta yer alan habere göre TSK içindeki Fethullah Gülen cemaati mensuplarına yönelik tasfiye sürüyor. TSK’deki gizli cemaat üye ve sempatizanlarını belirlemek için tüm rütbelilere yönelik inceleme başlatıldı. Tüm rütbeleri kapsayan çalışma ile askerlerin öğrencilik yılları, komutanları, devreleri, yurt içi ve dışı görevlendirmeleri, kanaat notları, gittikleri kurslar ve aile çevresi detaylı şekilde soruşturuluyor. Personelin geçmişinde cemaat izine rastlanırsa ihraç mekanizması devreye girecek.

‘Başka Burak Akın’lar olabilir’

2016 yılındaki darbe girişiminden hemen sonra cemaate ilişkin ilk ihraç çalışması yapılmıştı. Tayin ve terfi dönemine de denk gelen bu çalışmayla, 37 bin subayın terfileri durdurulmuş ve dosyaları tek tek elden geçirilmişti. Cemaat ile irtibatlı olduğu tespit edilenler ise ihraç edilmişti. Geçen hafta cemaat bağlantısını itiraf eden yüzbaşı Burak Akın örneğinde olduğu gibi halen kritik görevlerde bulunan askerlerin de cemaat ile bağlantılı çıkması, Genelkurmay’ı daha kapsamlı bir incelemeye sevk etti. İstihbarata Karşı Koyma (İKK) masasına komutanlar, görevdeki bütün TSK personelinin dosyalarının yeniden raftan indirilmesi emrini verdi.

MİT ve Emniyet ile koordineli yürütülen çalışmalarda, askerlerin eğitim hayatı detaylı şekilde araştırılıyor. Bu kapsamda ilkokuldan başlayarak, okuduğu tüm okullar, askeri lise ve harp okulu yılları, sıralı komutanları, tayin yerleri, terfileri, kanaat notları, devreleri, yurt içi ve yurt dışı görevlendirmeleri ve gittiği kurslar inceleniyor. Ayrıca askerlerin ailesi ve yakın çevresi de araştırılıyor. Okullara hangi yıl aralıklarında gittiği gibi tüm detaylara bakılarak, geçmişinde bir cemaat izi olup olmadığı değerlendiriliyor.