‘TSK ve Erdoğan’a güven anketi’nde dikkat çekici sonuçlar

Kuantum Araştırma şirketinin yaptığı ankette AKP, TSK, ABD ve AB'ye duyulan güven hakkında sorular soruldu.

‘TSK ve Erdoğan’a güven anketi’nde dikkat çekici sonuçlar

Kuantum Araştırma şirketinin dönemsel olarak yaptığı kamuoyu anketlerinde dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Yapılan kamuoyu araştırmasına göre toplumda en fazla “güven” duyulan kurum TSK olurken, AKP’li Cumhurbaşkanı’na her 10 kişiden yaklaşık 5’i “güvenirken”, yüzde 30’a yakını ise “hiç güvenmediğini” ifade etti.

Ocak ayı için geçerli olan raporda yer alan bilgilere göre anket katılımcılarına Afrin, ABD, AB, AKP ve AKP’ye olan muhalifete kadar bir dizi soru soruldu. 26 ilden 1500 kişinin katılımıyla gerçekleşen anketin sonuçlarına göre, her 10 kişiden 3’ünün AKP’ye “hiç güvenmediği”, yüzde 43.5’inin ise AKP’ye “güvenmediği” açıklandı.

Erdoğan’a güven

Yapılan anket sonuçlarına göre AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise her 10 kişiden yaklaşık 5’inin güvendiği, yaklaşık her on kişiden üçünün ise hiç güvenmediği belirtildi.

ABD’ye ve AB’ye olan güven

Anketteki bir diğer dikkat çekici başlık ise AKP ve AB’ye olan güven oldu. ABD’ye olan güven son zamanların en düşük seviyesinde kalırken AB’ye olan güven yüzde 48.3’te kaldı.

Anketler ne derece güvenilir?

Bu anketlerin kamuoyunun belirli kanular hakkındaki tavırlarını ölçmektense, insanların belirli konular hakkında tavır almalarını kolaylaştıracak etkisi olduğunu biliniyor. Uzmanlar tarafından anketlerin Türkiye toplumunu temsil etmekten çok uzak olan dar bir ekiple yapıldığının altı çizilirken, söz konusu anketin yapılırken sadece 1500 kişinin fikrinin sorulduğu bunların ise Türkiye’deki il sayısının yarısına bile denk gelmeyen 26 şehirden seçildiğine dikkat çekiliyor.  Bu anketler dönem dönem yayınlanarak insanların fikirlerini etkilemesi bekleniyor.