Trump'tan Türkiye için direktif

Türkiye-ABD ilişkilerinin gidişatına dair bilgi veren üst düzey bir ABD'li yetkili, iki ülke arasında süren ortaklığın yeniden tesisi ve Suriye için de yeni bir yol bulunması Trump'ın direktif verdiğini açıkladı.

Trump'tan Türkiye için direktif

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD ile Türkiye arasındaki ilişkinin düzeltilmesi ve Suriye politikasında yeni bir yol bulunması konusunda direktif verdiği belirtildi. Yapılan açıklamada, Menbiç’le ilgili de Türkiye ve ABD arasındaki planlama sürecinin devam ettiği aktarıldı.

Ankara’da bir grup gazeteciye konuşan Amerikalı bir üst düzey yetkili, “ABD ve Türkiye 50 yıldan fazladır müttefikler, bu değişmez. Türkiye’nin ABD ve başka bir ülke arasında bir seçim yapmak durumunda olduğunu kabul etmiyorum.” dedi.

Hürriyet’ten İpek Yezdani’nin haberine göre sözkonusu yetkilinin ifadeleri şöyle:

“Şu anda Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili çok iyimserim. Her iki ülkenin liderinin de ilişkiyi düzeltmeye bağlı olduğu çok açık. ABD ile Türkiye arasındaki yarım asırdır süren ortaklığı yeniden kurmayı çok istiyorlar. Bunu en belirgin olarak Suriye politikamızda görüyoruz. ABD, Suriye’de Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek bir yol bulmak istiyor. Washington’daki görev değişimleri bunu etkilemez. Türk müttefiklerimizle birlikte Suriye’de yeni bir yol bulma fikrine bağlıyız ve bu direktif, en üstten, Başkan Trump’tan geldi.

ABD ve Türkiye 50 yıldan fazladır müttefikler, bu değişmez. Türkiye’nin ABD ve başka bir ülke arasında bir seçim yapmak durumunda olduğunu kabul etmiyorum. Bizim müttefikliğimiz son derece somuttur. Menbiç’le ilgili olarak Türkiye ve ABD arasında şu anda devam eden bir planlama süreci var.

Bizim Suriye’deki amacımız, tüm Suriyelilerin nerede istiyorsa orada yaşamalarıdır. Örneğin ülkenin kuzeydoğusunda bir Kürt kantonu ya da Irak’takine benzer bir bölgesel Kürt yönetimi görmek gibi bir arzumuz yok. Menbiç konusunda, önemli olan ister Kürt ister Arap olsun Menbiç halkının kendi yerel yönetimlerinde söz sahibi olmalarıdır.”