Trump'tan Rusya, İran ve Çin'e eleştiri, Türkiye'ye teşekkür

Trump, Rusya ve İran'ı 'Suriye rejiminin kasaplığını mümkün kılmakla' suçlarken, Türkiye için ise "İdlib'deki çözümden dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyorum" dedi.

Trump'tan Rusya, İran ve Çin'e eleştiri, Türkiye'ye teşekkür

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) ilk kez başkanlık eden ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin İdlib vilayetine yönelik saldırıyı yavaşattığı için İran, Rusya ve Suriye’ye tepkisini dile getirirken, İdlib’de süren müzakerelere yardım ettiği için Türkiye’ye teşekkür etti.

Trump, Rusya ve İran’ı ‘Suriye rejiminin kasaplığını mümkün kılmakla’ suçlarken, Türkiye için ise “İdlib’deki çözümden dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyorum” dedi.

İran’a dair ambargolara ilişkin konuşmasına devam eden Trump, “ABD, İran’ın kötücül faaliyetlerine karşı her zamankinden daha sert ek ambargolar koyacak. Bu ambargolara uymayan tüm bireyler ve tüzel kuruluşlar ağır sonuçlarla karşı karşıya kalacak. Tüm Güvenlik Konseyi üyelerinden İran rejiminin davranışlarını değiştirmesi ve asla nükleer bomba elde edememesi için ABD’yle birlikte çalışmasını istiyorum”dedi.

Trump, Kore Demokratik Halk Cumhuriyet (KDHC) lideri Kim Jung-un hakkında ise ülkesinin müreffehleşmesini istediğini, perde arkasında birçok gelişme yaşandığını ve yakında “iyi haberler geleceğini” söyledi.

Trump ABD’de yaklaşan seçimlere dair bu kez Çin’i hedef göstererek, Kongre ara seçimlerinde Çin’in Cumhuriyetçi Parti aleyhine çalıştığını iddia etti.

Pekin yönetiminin kendisinin ticaret konusundaki sert tutumu nedeniyle seçimlerde yenilmesini istediğini iddia eden Trump, “Maalesef, Çin’in Kasım’daki seçimlerde yönetimim aleyhine çalıştığını tespit ettik” dedi.

Trump, “Benim veya bizim kazanmamı istemiyorlar, çünkü şu ana dek Çin’e ticaret konusunda meydan okuyan ilk başkan benim” diye de ekledi.