Trump'tan KDHC görüşmesine ilişkin açıklama

ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Beyaz Saray’daki görüşmesi öncesinde Oval Ofis’te basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. KDHC lideri Kim ile 12 Haziran’da Singapur’da yapmayı planladığı görüşmeye ilişkin soruları yanıtlayan Trump, Pyongyang’ın “Hiçbir şey olmamış gibi görüşmeyle ilgili detaylar konusunda kendileriyle konuşmaya devam ettiğini” belirtti. Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgiye göre Trump,... View Article

Trump'tan KDHC görüşmesine ilişkin açıklama

ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Beyaz Saray’daki görüşmesi öncesinde Oval Ofis’te basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

KDHC lideri Kim ile 12 Haziran’da Singapur’da yapmayı planladığı görüşmeye ilişkin soruları yanıtlayan Trump, Pyongyang’ın “Hiçbir şey olmamış gibi görüşmeyle ilgili detaylar konusunda kendileriyle konuşmaya devam ettiğini” belirtti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgiye göre Trump, görüşmenin olup olmayacağına ilişkin kesin ifadeler kullanmaktan kaçındığı değerlendirmesinde, “Şu ana kadar bize (olumsuz) herhangi bir şey söylenmedi. Eğer görüşme olursa olur, olmazsa bir sonraki adıma geçeriz.” diye konuştu.

Nükleer silahlarını teslim etmesi durumunda Kim’e “koruma” sağlanacağını ima eden Trump, “Kendisi çok güçlü korumalar alacak. Yapabileceği en iyi şey, bir anlaşma yapmaktır. Kendisi orada kalıp ülkesini yönetir ve ülkesi zengin olur.” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Kuzey Kore konusunda “Libya modeli” önermesiyle ilgili bir soruya da yanıt veren Trump, 2003 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un Libya ile yaptığı gibi bir nükleer anlaşmayı Pyongyang ile yapmak istemediğini kaydetti.

Danışmanı Bolton’ın “Libya modeli” önerisini reddeden Trump, “Libya modeli çok farklı bir şeydi. Biz Libya’yı önemli ölçüde yok ettik. Kaddafi’yi görevde tutmak şeklinde bir anlaşma yoktu. Eğer (KDHC ile) bir anlaşma yapamazsak o zaman belki bu model gündeme gelebilir.” değerlendirmesini yaptı.