Trump: Suriye'de ödemeyi Suudlar yapacak

Açıklamalarında gericilikte ortağı olan Suudları övmeyi unutmayan Trump, Suriye'de ödemeyi Suudların yapmasından duyduğu heyecanı saklayamadı.

Trump: Suriye'de ödemeyi Suudlar yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 14 Aralık’ta gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Suriye’den tamamen çekilme kararı alan ABD Başkanı Donald Trump, bu yüzden Savunma Bakanı Jim Mattis ve “IŞİD’le Savaş Koalisyonu” Temsilcisi Brett McGurk’ün istifa etmesi ve istifaların kendisine yönelik eleştirileri artırması üzerine Twitter’dan yanıt verdi.

Açıklamalarında gericilikte ortağı olan Suudları övmeyi unutmayan Trump, Suriye’de ödemeyi Suudların yapmasından duyduğu heyecanı saklayamadı.

Cemal Kaşıkçı’nın ekimde İstanbul Başkonsolosluğu’nda korkunç biçimde öldürülmesinden ötürü Ankara’nın ve uluslararası toplumun şimşeklerini üzerine çeken gerici ​Suudi kraliyetine sahip çıkan Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Suudi Arabistan, Suriye’nin yeniden inşasına yardım için gereken parayı ABD’nin yerine ödemeyi kabul etmiş bulunuyor. Gördünüz mü? 5 bin mil ötedeki bir büyük ülke —ABD- yerine muazzam müreffeh ülkeler komşularının yeniden inşasına yardım ettiğinde güzel olmuyor muymuş? Teşekkürler Suudi Arabistan.”

TRUMP: ‘YANILIYORSUNUZ, BEN BAŞKA ÜLKELERLE MÜTTEFİK OLMAKTAN YANAYIM’

“Benim başka ülkelerle müttefik olmayı sevmediğim ya da takdir etmediğimi düşünen üç-beş senatöre söylüyorum, onlar yanılıyor” diyen Trump şöyle devam etti:

“Ben başka ülkelerle müttefik olmaktan yanayım. Benim asıl hoşlanmadığım şey, o aynı ülkelerin çoğunun hem askeri korunma hem de ticaret alanlarında ABD ile dostluklarını suistimal etmesi.”

‘ZENGİNLERİ AMA ORDULARINI BİZ SÜBVANSE EDİYORUZ’

Tepkisini “Biz tüm dünyada çok sayıda fazlasıyla zengin ülkenin ordusunu büyük ölçüde sübvanse ediyoruz. Bu ülkeler aynı zamanda ABD’yi, vergi mükelleflerimizi ticaret alanında tümüyle istismar ediyor” diye devam ettiren Trump, “General Mattis bunu sorun olarak görmüyor. Ben görüyorum ve sorun düzeltiliyor!” dedi.

‘MCGURK İRAN’A NAKİT PARA TAŞIYORDU’

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın atadığı IŞİD’le Savaş Koalisyonu Temsilcisi’ni de es geçmeyen Trump şu iddiayı ortaya attı:

​”Brett McGurk’ün oradaki tüm sempatizanlarına söylüyorum, hatırlayın, Obama tarafından atanmıştı ve (artık sonlandırılmış olan) korkunç İran Nükleer Anlaşması kapsamında uçaklara 1.8 milyar dolar nakit para doldurup onları İran’a göndermekle meşguldü.”