Trump: Türkiye bize çok yardım etti, Kürtler bizim için öldü

ABD Başkanı Donald Trump, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Suriye politikasını övdü ve Kürtler için de "IŞİD’le savaşırken binlerce Kürt öldü. Bizimle birlikte öldüler, bizim için öldüler." dedi.

Trump: Türkiye bize çok yardım etti, Kürtler bizim için öldü

ABD Başkanı Donald Trump, New York temaslarının ardından geniş kapsamlı ve uzun soluklu bir basın toplantısı düzenledi. Trump’ın açıklamalarında Suriye’deki tavırları nedeniyle Türkiye’ye ve Kürt gruplara yaptığı övgüler dikkat çekti.

‘İdlib’de katliam ihtimali’ iddiasını bir gazeteciden duyduğunu belirten Trump, daha sonra New York Times gazetesinde bu bölgeyle ilgili geniş bir haber okuduğunu söyledi. Trump, bunun üzerine Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a, ‘Suriye hükümetinin İran ve Rusya’nın desteğiyle milyonlarca insanı katletmesini engellemeleri’ talimatı verdiğini anlattı.

“TÜRKİYE ÇOK YARDIM ETTİ”

Cihatçıların kontrolündeki İdlib’de ‘katliam olmamasından’ dolayı memnun olduğunu söyleyen Trump, “Milyonlarca insan öldürülecekti ve bu bir utanç olacaktı” iddiasında bulunurken, “Şunu da belirteyim: Türkiye’nin çok büyük yardımı dokundu. Türkiye çok iyi. Türkiye tüm bu durum konusunda bize çok yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.

“KÜRTLER BİZİM İÇİN ÖLDÜ”

Basın toplantısı sırasında Trump’a IŞİD sonrası dönemde, ABD’nin Kürtlerle ilişkisi de soruldu. IKBY merkezli Rudaw’dan bir gazetecinin yönelttiği soruya Trump, gazetecinin hangi kurumu temsil ettiğini bir kez daha sorduğunda gazeteci kendini ‘Kürt’ olarak tanımladı. Trump da “Güzel. Kürtler iyi savaşçı” yanıtını verdi.

Başka bir Kürt kanalından bir gazeteci de, Trump’a IŞİD sonrası döneme ilişkin bir soru yöneltti. Trump gazeteciye “Mr Kurd” (Bay Kürt) diye söz verdi. Soruyu da isim vermeden YPG’yi överek “IŞİD’le savaşırken binlerce Kürt öldü. Bunu unutmayacağız, bunu unutmayacağım. Bizimle birlikte öldüler, bizim için öldüler. Omuz omuza savaştık. Orası onların toprağı.” sözleriyle yanıtladı.

KDHC SORUSU: SEÇİLMESEYDİM SAVAŞ OLURDU

Amerika’nın Sesi‘nin aktardığına göre, basın toplantısında Trump’ın KDHC politikası ve KDHC lideri Kim Jong Un ile yapacağı olası ikinci görüşme de gündeme geldi. Trump, KDHC konusunda “yumuşak” davrandığı eleştirilerine yanıt verdi.

Başkan Trump “Benim için bizi Kuzey Kore ile savaşa sokacak dediler, seçilmeseydim savaş olurdu” dedi. KDHC’ye herhangi bir taviz vermediğini, sadece “zaman tanıdığını” savundu. Trump, “Putin’le de 2 saat görüştüğümde çok yumuşak davrandığımı söylediler. Sert olsam bu sefer onu eleştirirlerdi. Benim boks maçına girmemi istiyorlar” sözleriyle eleştirilere tepki gösterdi.

“BANA GÜLMEDİLER BİRLİKTE GÜLDÜK”

Trump’ın BM Genel Kurulu’na hitabının başında yaşanan bir olay Amerikan basınında çok konuşulmuştu. Başkan Trump’a, “Liderler size güldü. Neden?” diye soruldu. Trump “İnsanlar alkışlamaya başladı. Tebessüm edenler oldu. Bana gülmediler. Benimle birlikte güldüler. Yalan haberciler “Güldüler” diye verdi. İnsanlar iyi vakit geçirdi. Beraber iyi zaman geçirdik. Yaptıklarıma saygı duyuyorlar. ABD yeniden saygı görüyor” diye konuştu.