Trump Suudi Arabistan'a sahip çıktı: Orada İsrail'i korumaya yardım edecek başka kimsemiz yok

ABD Başkanı Donald Trump, gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusunda yönetiminden hiç kimsenin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ı suçlamadığını açıklarken, Selman'ın Suudi Arabistan liderliğinden de övgüyle bahsetti.

Trump Suudi Arabistan'a sahip çıktı: Orada İsrail'i korumaya yardım edecek başka kimsemiz yok

ABD Başkanı Donald Trump, gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda yönetiminden hiç kimsenin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ı suçlamadığını açıklarken, Selman’ın Suudi Arabistan liderliğinden de övgüyle bahsetti.

ABD Başkanı Trump, Washington Post ile yapılan mülakatında, “Öyle görünüyor ki aldatmacalar oldu, yalanlar söylendi” diyerek Selman’ı eleştirmekten kaçındı.

Trump, Selman hakkında ‘ülkesini sadakatle seven, çok iyi kontrole sahip, güçlü bir kişi olduğu’ yorumunda bulunurken, Selman dışında başka birini istemediğini “Diğer adaylar hakkında da okumalar yaptım ve Selman’ın içlerinden en güçlüsü olduğu görülüyor.” sözleriyle ifade etti.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in de Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili bilgi sahibi olmadığını savunan Trump, Kral’ın sağlık durumunun iyi olmadığı iddialarına karşı “Kendisiyle 2 gün önce konuştum. Bilge bir adam, bilge bir kişi.” ifadelerini kullandı.

Trump, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilere ve Selman’ın bu ilişkideki rolüne işaret ettiği mülakatta, Washington’ın Suudi Arabistan’a yaptırım uygulayıp uygulamayacağına dair soruya ‘bu konuda bir şey söylemek için çok erken’ yanıtını verdi.

Suudi Arabistan’ın ABD’den silah satın almasını öven, petrol fiyatlarına ve İran’ı ‘köşeye sıkıştırmaya’ atıfta bulunan Trump, “Orada İsrail’i korumaya yardım edecek başka kimsemiz yok” ifadeleriyle Suudi Arabistan’a neden sahip çıktığını açık etti.

Trump, ABD’nin Suudi Arabistan’a silah satışını durdurması halinde bundan Çin ve Rusya’nın çıkar elde edeceğini de savunurken, kendisinin ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Kaşıkçı Suudi Arabistan Konsolosluğu içindeyken alınan ses ya da görüntü kaydını duymadığını ya da görmediğini de yineledi.