'Trump, Ruhani ile görüşmek istiyor'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu hafta yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurul zirvesi için New York'ta bulunacak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmek istediğini belirtti.

'Trump, Ruhani ile görüşmek istiyor'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurul zirvesi için New York’ta bulunacak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmek istediğini belirtti.

Pompeo, Amerikan TV kanalı NBC’de bir programa katılarak pazartesi günü başlayacak olan BM zirvesine dair değerlendirmelerde bulundu.

Pompeo, “Başkan Trump her an biriyle görüşmekten mutluluk duyar ve bu konuda oldukça açık” değerlendirmesinde bulundu; ancak görüşme talebinin İran lideri Ruhani’den yapılmasını beklediklerini vurguladı.

Geçen yıl BM Genel Kurulu’nda nükleer programı sebep göstererek Kuzey Kore’yi tehdit eden ABD Başkanı Trump’ın bu yıl hedef tahtasına İran’ı koyması bekleniyor.

Trump ayrıca, ilk kez ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) eylül ayı dönem başkanı olması nedeniyle 26 Eylül’de yapılacak ”İran nükleer anlaşma ve kitle imha silahları” oturumuna başkanlık edecek ve ‘konsey başkanı’ sıfatıyla başkanlık tokmağını kullanacak.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin BM 73. Genel Kurul görüşmeleri kapsamında ABD’ye hareket ettiği resmi olarak açıklanmış olsa da ülkede Trump’ın ”İran’a yönelik hakaretlerini” dinlememesi için New York’a gitmemesi gerektiği yönünde tepkiler yükselmişti.