14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı ediyor

Trump, 60 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı.

14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı ediyor

ABD, 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıklarken, 14 Avrupa Birliği ülkesi, Kanada ve Ukrayna’dan da benzer kararlar geldi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, 14 AB üye ülkesinin bugün Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını duyurdu. Tusk, önümüzdeki gün ya da haftalarda Rusya’ya karşı yeni adımlar atılabileceğini de ifade etti.

Fransa, Almanya ve Polonya dörder Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini açıkladı. Litvanya ve Çekya üçer, Danimarka, Hollanda ve İtalya ikişer, Letonya ve Estonya da birer diplomatı sınır dışı edecek.

AB üyesi ülkeler dışında, ABD, Kanada ve Ukrayna da harekete geçti. Ukrayna 13, Kanada ise 4 diplomat için sınır dışı kararı aldı.

ABD 60 diplomatı sınır dışı etti

ABD Başkanı Donald Trump da 60 Rus diplomatın ülkeden sınır dışı edilmesini ve Rusya’nın Seattle’daki konsolosluğunun kapatılması kararını verdi.

60 diplomattan 12’sinin Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilciliği’nde çalışma kisvesi altında casusluk yaptıkları öne sürüldü.

Konsolosluğun kapatılma gerekçesi olarak da, ABD Donanma Üssü’nün bölgeye yakınlığı gösterildi.

Rus diplomatların ülkeden ayrılmaları için bir haftaları olduğu belirtildi.

Gerekçe, sinir gazıyla zehirleme

İngiltere’de sinir gazıyla zehirlenen Rus eski ajan Sergey Skripal’i hatırlatan ABD’li yetkililer, Rusya’nın istihbarat hamlelerinin artarak agresifleştiğini vurguladı.

Avrupa ülkeleri gibi, Amerika’dan gelen açıklamalarda da, zehirlemenin ardından İngiltere’yle dayanışma mesajı verildi. Rusya’nın benzer eylemler gerçekleştirmemesi için bu kararların alındığı ifade edildi.

Rusya ‘simetrik karşılık’ verecek

İngiltere’deki olayın kendileriyle alakalı olmadığını savunan Rus yetkililer, ülkelerinin ajanslarına verdikleri demeçlerde bu yaptırımlara ‘simetrik karşılık’ verileceğini belirtti.