TMMOB: İzmir'de birçok bölge koruma alanı statüsünden çıkarıldı

TMMOB, İzmir'de birçok bölgenin koruma statülerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildiğini açıkladı

TMMOB: İzmir'de birçok bölge koruma alanı statüsünden çıkarıldı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir’de birçok bölgenin koruma statülerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildiğini açıkladı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, düzenlediği basın toplantısında Bornova, Çeşme, Seferihisar, Urla, Güzelbahçe, Karaburun, Foça, Menemen ve Çiğli ilçelerinde bazı alanların sit derecelerinin değiştirildiğini belirtti. TMMOB önceki yönetmeliklere göre 1. Derecede Doğal Sit Alanı olarak tescil edilen ve Akdeniz foku gibi nesli tükenmekte olan deniz canlılarına ev sahipliği yapan kıyı alanlarını da içerisinde barındıran bölgelerin, ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ statüsünden çıkarıldığına dikkat çekti.

TMMOB Dönem Sözcüsü Melih Yalçın yeni düzenlemeler kapsamında yeniden tanımlanan koruma statülerinin, insan müdahalesini önlemeye yönelik yaptırımları gevşeteceğini, önemli doğa alanlarının risk altına girmesine neden olacağını söyledi. Yalçın özellikle rantın yüksek olduğu Çeşme Alaçatı gibi kıyı ve orman alanlarının yanı sıra daha pek çok alanda yapılaşmanın önündeki kısıtlamaların kaldırıldığını belirtti. TMMOB düzenlemenin iptali için dava açıldığı duyuruldu.