ÖDP Kongresi tamamlandı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin kongresinde Türkiye Komünist Hareketi'nin (TKH) mesajı okundu.

ÖDP Kongresi tamamlandı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) 9. Büyük Kongresi, dün Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Geniş katılımın olduğu Kongre’de salonda “Üreten biziz, yöneten de biz olacağız”, “Söz yetki karar iktidar halka” , “İsyan kat-caz kahkaha adım adım özgürlüğe” , “Şeker fabrikaları halkındır satılamaz” dövizleri yer aldı.

Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu’nun seçimleri yapılan kongrede ilk sözü Başkanlar Kurulu üyesi Pelin Bektaş aldı. Bektaş, “Bu memlekete zulmü reva görenler için zelzele başladı. Onlar da bunu biliyorlar ve bu yüzden korkuyorlar. Biz yendik. Gezi’de yendik, 16 Nisan Referandumu sürecinde yendik, kazandık. Belki de bizi hatırlamaya, bizi hatırlatmak ve bugünlerde yeniden yaşatmak için hatırlatmaya ihtiyaç var diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra sözü ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş aldı. Alper Taş’ın sözleri ise şöyle oldu: “İçinde bulunduğumuz dönemde AKP’nin yenilmez olduğuna dair bir algı var. Bu algı mutlaka yenilmeli. Devrimciler olarak bu algıyı yenmeliyiz. Mücadele pratiğini derinleştirmeliyiz. AKP’nin yenilebileceğini Gezi Direnişi’nde ve 16 Nisan’da gördük. Bunu hep birlikte başardık ama daha ileriye taşıyamadık. Erdoğan’ın bu yenilgisini daha ileriye taşımak için çabamız yeterli olmadı. Bunu başarabilecek olan da devrimcilerdir.

CHP ve HDP’nin kapsayamadığı büyük bir kitle var. Bizler sosyalistler ve devrimciler olarak bu kitleyi kazanmalıyız. Haziran Hareketi ve ÖDP’nin bunu önüne koyması lazım. 2019 seçimlerine de bu perspektifle hazırlanmalıyız. Bu anlamda 2019 seçimlerinde mutlaka devrimciler ve sosyalistler olarak aday çıkarmalıyız. Şunu net biçimde söylemeliyiz; ilk turda aday çıkarmamak tamamen Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürmektir, Başkanlığı Erdoğan’a hediye etmektir. Şunu da söylemeliyim ki başkanlığa hayır derken var olan parlamenter sistemi de övmüyoruz devrimciler olarak. Var olan sistemin birçok sorunu vardır.

Bizim sistemimiz 1917 Ekim, Paris Komünü ve Anadolu’nun küçük bir ilçesi Fatsa’da hayata geçen deneyimdir. Fatsa’daki uygulamayı bütün ülkede hayata geçirmeye çalışacağız. Bunu başarırsak AKP’nin yenileceğini göstereceğiz. AKP şu an ülkeyi yönetemiyor. Her gün içeride ve dışarıda daralıyor. Daraldıkça da zora başvuruyor. Yenilmeye mahkûmlar ve yenilecekler. AKP’yi yenmenin yolu da sokak siyasetinden geçiyor. Sokak siyaseti deyince üç-beş kişinin katıldığı küçük eylemleri kast etmiyorum. Kitlesel, militan ve meşru eylemleri kast ediyorum. Bizler toplumun en geniş kesimlerini örgütleyerek bunu başaracağız.

Bugünden başlayarak 2019 için çalışacağız. Devrimciler topluma umudu taşıyacak. Mutlaka devrimciler ve sosyalistler olarak aday çıkaracağız seçimlerde. Şu an Türkiye sosyalistlerin ve devrimcilerin eksikliğini yaşıyor. Bu eksikliği ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışacağız.”

TKH’DEN KONGRE’YE MESAJ

Kongre’ye Türkiye Komünist Hareketi (TKH) adına katılan Genel Başkan Aysel Tekerek bir konuşma yaparak kongreyi selamladı. Tekerek’in konuşması şöyle:

Merhaba dostlar…

ÖDP’nin 9. Büyük Kongresi’ni Parti’m adına selamlıyorum. Kongre başlangıcında bir sinevizyon izledik. Sinevizyonda Türkiye’de sosyalistlerin, solcuların, devrimcilerin onur duyacakları bir geçmişi olduğunu hep beraber bir kere daha hatırladık. Biz bu geçmişi bugüne büyük bir birikimle devrolduğunu görüyoruz; altını çizmek istiyoruz bir kez daha. Bu birikime güvendiğimizi söylemek istiyorum. Ancak bu birbirimize duyduğumuz güvene işçi sınıfının, halkın, milyonların, kadınların ve gençlerin bir dahil olmasını istiyorsak; bütün bu konuşmalar çerçevesinde öncelikle birinci sıraya şunları almamız gerekir. Düzen dışı, sosyalist ve bağımsız  bir odak yaratmak… Bugün her şeyden önce ihtiyacımız olan bütün siyasi virajlarda, ülkenin bütün gündemlerinde büyük ya da küçük bu sosyalist odakla görevimizi üstlenmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Yani sosyalist odakla anlatmaya çalıştığımız şey şudur; bakan olmak değil lokomotif olmak, aparat olmak değil özne olmak. Eğer bunu başarabilirsek sosyalist mücadele, sermaye diktatörlüğünün yenilmesi ve kazanımlarımızın ileriye taşınması konusunda bugünün solcuları, bugünün sosyalistleri görevlerini yerine getirmiş olacak; en azından o kapıyı, o kilidi açmış olacak.

Değerli dostlar, bu duygularla Türkiye Komünist Hareketi adına sizleri selamlıyorum.

Devrim ve sosyalizm yolumuz açıktır. Herkese kolay gelsin.

Kongrede daha sonra da Türkiye Komünist Hareketi Merkez Komitesi’nin gönderdiği mesaj okundu. Aysel Tekerek tarafından okunan mesaj şöyle:

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Büyük Kongresi’ne,

Ülkemizde başkanlık adıyla diktatörlük rejimine götürülmek istendiği, gericiliğin her yeri kapladığı, Amerikancı dış siyasetin ülkemizi savaşa sürüklediği, emek düşmanlığının artık pervasız bir biçimde yaşama geçirildiği bir kesitte toplanan Kongrenizi selamlar, başarılar dileriz.

Bu karanlık tablonun ülkemizin kaderi olmadığını biliyoruz. Aynı zamanda bu karanlık tabloyu yırtıp atacak ülkemizin ilerici birikimine sonuna kadar güveniyoruz.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, ülkemizin ilerici birikimini ayağa kaldıracak yolun sosyalistlerin bağımsız bir siyasal odak haline gelmesiyle döşeneceğini düşünmektedir. Bugün seçimlerin konuşulduğu bir tabloda, sosyalistler, emekçi halkımızın düzen soluna mahkum olmadığını göstermek zorundadır. Emekçi halkımız için yapılması gereken sosyalist bir çıkışın örgütlenmesidir.

Bu düşünce ve duygularla Özgürlük ve Dayanışma Partisi’ne başarılar diler, bütün delegeleri selamlarız.

Türkiye Komünist Hareketi

Merkez Komitesi