TKH'den İstanbul'da eylem: Cargill de gidecek, emperyalistler de!

TKH İstanbul İl Örgütü, AKP'nin şeker fabrikalarını özelleştirme kararına karşı Cargill Genel Müdürlüğü'nün kapısına dayandı.

TKH'den İstanbul'da eylem: Cargill de gidecek, emperyalistler de!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İstanbul İl Örgütü, Cargill Genel Müdürlülüğü’nün önünde şeker fabrikalarının özelleştirilme planlarına karşı bir protesto eylemi düzenledi.

Amerikan gıda tekelinin Ataşehir’de Palladium Tower’daki Genel Müdürlüğü önünde toplanan komünistler, burada bir basın açıklaması yaptı. “Şeker fabrikaları halkındır satılamaz!”, “Şeker fabrikaları değil, Cargill kapansın”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Yankee go home!”, “Emperyalist ABD, işbirlikçi AKP!” sloganları eşliğinde okunan açıklamada, şeker fabrikalarının zarar ettiği için satıldığının büyük bir yalan olduğuna dikkat çekilirken, özelleştirmeden Cargill ve ortaklarının yararlanacağı belirtildi.

TKH MK Üyesi Ahmet Tarık Yenil tarafından okunan basın açıklamasında, TKH’nin başta Türkiye işçi sınıfı olmak üzere, tüm emekçi halkı özelleştirme dalgasına karşı mücadeleye çağırdığı vurgulanırken, “Cargill de gidecek, emperyalistler de…” denildi.

TKH’nin açıklaması şöyle:

Emperyalist tekel Cargill, ülkemizden defol!

Özelleştirme belasından çok şey çekmiş emekçi halkımız, yeni bir özelleştirme dalgası ile karşı karşıya. Emekçi halkın alın teri ile kurulan onlarca işletme, taşınmaz, liman yerli yabancı para babasına satılırken, şimdi satış dalgasına Türkiye’nin kalkınmasında kilit rol oynayan şeker fabrikaları eklenmek isteniyor.

AKP geçmiş siyasi iktidarların bugüne değin beceremediği satış işlemlerini gerçekleştirirken, bunlara yenisini şeker fabrikalarını eklemek istiyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi tıpkı diğer özelleştirmeler gibi “kâr elde etmiyor” bahanesi üzerinden yapılmak isteniyor. Hâlbuki şeker fabrikalarının zarar elde ettiği kocaman bir yalan! Üstelik tüm özelleştirmelerde olduğu gibi, şeker fabrikalarının özelleştirmesi de yerli-yabancı para babalarına yarayacak.

Geçmişte SEKA, PETKİM, TEKEL, TÜPRAŞ özelleştirmelerinde de aynı oyun sahneye konmuş, sonucunda kazanan sermaye sınıfı olmuştu.

Bizim bu yalanlara da, bahanelere de karnımız tok! Özelleştirme emekçi sınıflara refah getirmediği gibi, tüm örneklerinde olduğu gibi emekçi halkın alın terini sömürü düzenine armağan etmiştir. Bugün şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde ortaya konulan süreç tekelci sermayenin önünü açmak içindir. Bu özelleştirmeden Cargill ve ortakları yararlanacaktır!

Milyarlarca dolarlık sermayesi ile Cargill sadece emekçi halkın yarattığı değerlere değil, aynı zamanda tarımsal üretime de göz dikmiş durumda. Amerikan sermayesi olan Cargill sadece şeker üretimi ile değil aynı zamanda tohum üretimi ve işlemesiyle de bilinmektedir. Dolayısıyla bu özelleştirme milyarlarca dolarlık bir tekelin her alanda diş bilemesi için atılan bir adımdır.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kabul edilemez. Şeker fabrikaları emekçi halkın değerleridir. Bu nedenle şeker fabrikalarının özelleştirmesi gündemden düşürülmeli, Cargill kamulaştırılmalı ve Amerikan tekeli ülkemizden kovulmalıdır!

Bu açıdan siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyoruz; bu özelleştirme halkımıza karşı işlenen bir suçtur. Şeker fabrikalarını alan da, satan da halkımızın çıkarlarına aykırı hareket etmektedir.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, başta Türkiye işçi sınıfı olmak üzere, tüm emekçi halkımızı bu özelleştirme dalgasına karşı mücadeleye çağırmaktadır.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin sorumlusu olan Cargill’in adımlarına karşı adım adım büyük bir mücadele örülmelidir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sadece şeker işçilerinin ya da üretici köylülerin meselesi değil, tüm halkımızın meselesidir. Özelleştirme karşıtı mücadele tüm halkımızın davasıdır. Halkımızı bu davaya sahip çıkmaya ve emperyalist tekellerin, siyasi iktidarın bu oyununu bozmaya çağırıyoruz.

Bu çağrımızla birlikte bir kez bir gerçeğin altını çizmek istiyoruz. AKP, MHP ile ele verip “yerli ve milli” söylemi üzerinden kendi politik adımlarını meşrulaştırmak isterken, özelleştirmeler yoluyla emperyalist tekellerin önünü açması bu söylemin ne denli büyük bir yalan olduğunu göstermektedir. Gerici AKP iktidarı ve patronların düzeni şeker fabrikalarının özelleştirmesinin önünü açarak ülkemizin ve emekçi halkın emperyalist tekellerin boyunduruğu altında yaşamasını pekiştirmektedir. Bu nedenle sermaye iktidarı, AKP ve patronların bir kez daha işbirlikçi ve emekçi düşmanı karakterini ortaya koyduğunu tarihe not düştüğümüzü ilan ederiz.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, emperyalist tekellerin ve onun yerli işbirlikçilerinin hâkimiyeti sona erinceye kadar bu mücadeleyi kararlı bir biçimde sürdürecektir. Tüm ilericileri, yurtseverleri ve emekçi halkımızı bu mücadeleye güç vermeye ve büyütmeye çağırıyoruz ve ilan ediyoruz: Cargill de gidecek, emperyalistler de…

Türkiye Komünist Hareketi
İstanbul İl Örgütü