TKH'den Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde direnen işçilere ziyaret

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçiler, DİSK'e bağlı Sosyal-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atıldı. 9 otobüs şoförünün direnişine TKH Aydın İl Örgütü destek verdi.

TKH'den Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde direnen işçilere ziyaret

Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar A.Ş. işçileri, DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle geçtiğimiz ay işlerinden atılmış, bu haksız işten çıkarma sonrası işten atılan 9 otobüs şoförü işçi direnişe başlamıştı. Direnişlerine 1 aydır devam eden otobüs şoförlerine, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Aydın İl Örgütü üyeleri bir ziyaret gerçekleştirerek dayanışma duygularını ilettiler.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, ‘sarı otobüs’ diye tabir edilen otobüslerin şoförlüğünü yapan 9 işçiyi sadece anayasal sendikal haklarını kullandıkları için işten atmış ve bu hukuksuzluğu gerçek dışı gerekçelerle savunmaya çalışmıştı.

Anayasal bir hak olan sendikal haklarını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını savunan işçiler, TKH Aydın İl Örgütü’yle yaptıkları görüşmede yaşadıkları sıkıntıları ve işten atılmaları sonrasındaki süreci aktardılar.

Asgari ücret karşılığında, günde 16 saatlere kadar varan uzun çalışma saatleriyle 2015’ten geçtiğimiz aya kadar çalışan sarı otobüs şoförleri, insanlık dışı çalışma şartlarına karşı durmak ve bu koşulları iyileştirmek adına DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikasında örgütlenme kararı aldıklarını anlattılar. İşçiler, Belediye’nin ‘sendika’ adı geçer geçmez maaşlarına 300’er lira gibi bir zam uyguladığını ve bu zammın, işçilerin sendikalı olma kararıyla bir alakası olmadığını iddia ettiklerini eklediler. Sonrasında ise belediye işçilerinin sendikalı olmalarına öncülük ettiklerini iddia ettikleri 9 işçiyi işten çıkarıp gerçek dışı bahaneler sunulduğunu, Sosyal İş’in haksız işten atmalara karşı düzenlediği eylemler sayesinde bu sayının artmasının önüne geçildiğini aktardılar.

Direnişteki otobüs şoförleri ayrıca, Aydın’daki CHP’li yöneticilerin direnişçi işçileri yine belediyede çalışan diğer aile fertlerini işten atmakla tehdit ettiğini, bu tehditler yoluyla işçilerin sendikaya üye olmalarını engellediğini aktardılar.

İşçiler eski lastikli ve frenleri bozuk olmalarına rağmen bu otobüslerde çalışmaya zorlandıklarını, duruma itiraz eden arkadaşlarına ise belediye tarafından mobbing uyguladığını da vurguladılar.

Son hamle olarak, belediyenin sendikal çoğunluğun düşmesi için işçilerin iş kollarını değiştirdiğini ve yasal sendika üyeliklerinin düşmesi için zamana bıraktığını aktaran işçiler, CHP’li Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da işçilerin “disiplinsizlik” gerekçesiyle işten çıkartıldığını iddia ettiğini sözlerine eklediler. İşçilere göre CHP’li Belediye Baskanı Özlem Çerçioğlu halen belediyede çalışan sendikalı işçilere dönük mobbing uygulayarak, işçilere şehrin en uzak ilçelerine sabahın 6’sında hiçbir servis temin etmeksizin mesai yazdırarak, sendikalı işçileri yıldırma amacı güdüyor.

İşten atılan işçileri direnişlerinin 31. gününde ziyaret eden TKH Aydın İl Örgütü ise işçilerin sendikalı olma ve işe iade mücadelelerinin takipçisi olmaya, işçi dostlarının yanında durmaya devam edeceklerini ifade ettiler.