THY uçağında radyoaktif sızıntı: Budapeşte Havalimanı trafiğe kapatıldı

Türk Hava Yolları'nın Budapeşte'ye inen uçağında radyoaktif sızıntı olduğunun tespit edilmesi üzerine havalimanı trafiğe kapatıldı.

THY uçağında radyoaktif sızıntı: Budapeşte Havalimanı trafiğe kapatıldı

Dün akşam saatlerinde Türk Hava Yolları’nın Budapeşte’ye inen bir yolcu uçağında, radyoaktif bir sızıntı olduğu tespit edildi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, Türkiye üzerinden Rusya’dan Macaristan’daki bir araştırma laboratuarına gönderilen ve radyoaktif maddeyi içeren özel kurşun konteynerin çatladığı ve tüm konteynerin ısındığı fark edildi. Olay üzerine havalimanı derhal trafiğe kapatıldı. Tüm seferler durduruldu. Havalimanına girişler ve çıkışlar iptal edildi. Havalimanına giden yol da ulaşıma kapatıldı.

Macaristan’ın resmi haber ajansı MTI’nin haberine göre radyoaktif madde özel kargo uçağıyla değil, normal yolcu seferlerinin gerçekleştirildiği bir uçağın bagaj bölümünde taşındı.

Olay nedeniyle binlerce kişi havalimanında mahsur kaldı. Binlerce kişi de havalimanı dışında beklemeye başladı.

‘Büyük olasılıkla iridyum 192 izotopu’

Olay yerine gelen radyoaktif madde acil denetim ekiplerinin ölçümlerine göre söz konusu madde büyük bir olasılıkla iridyum 192 izotopu.

Havalimanı yetkilileri radyoaktif madde içeren konteynerle 3 nakliyat çalışanının temas etmiş olabileceğini söyledi.

THY tarafından nakliyatı gerçekleştirilen maddenin Budapeşte’deki Ulusal Nükleer ve Biyoloji Laboratuarı tarafından kullanılmak üzere Rusya’dan sipariş edilen bir madde olduğu anlaşıldı.

Radyoaktif maddeyi laboratuar için Rusya’nın Dimitrovgrad şehrinden sipariş eden Macar şirketi Izotop Kft yetkilisi Gabor Kaszas, nakliyatın tüm önlemler alınarak gerçekleştiğini söyledi ve konteynerin ısınmasının da normal olduğunu öne sürdü.

Gece geç saatlerde Budapeşte havalimanı tekrar hava trafiğine açıldı.