"THY bir cehennem oldu"

AKP'nin 'vitrin' firması THY'de çalışan bir pilotun anlatımları, kurumda çalışma koşullarının nasıl zorlaştırıldığını ve aynı zamanda yolcuların hayatının da nasıl tehlikeye atıldığını ortaya koyuyor...

Türk Hava Yolları’nda 4 yıl boyunca görev yapan bir pilot, şirketin çalışma koşullarıyla ilgili dehşet verici açıklamalarda bulundu. Yorgun argın bir şekilde uçuşa gönderildiklerini belirten pilot, “THY bir cehennem oldu” ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları’nda 2013-2017 yılları arasında görev yaptığını ifade eden ve yabancı uyruklu olduğu tahmin edilen bir pilot, “Professional Pilots Rumour Network” adlı platformda 4 yıl boyunca yaşadıklarını paylaştı. Airport Haber‘in aktardığına göre, 42 binden fazla üyesi bulunan platforma yapılan paylaşım büyük yankı uyandırdı.

“ÖLÜMÜNE YORGUN OLUYORDUK”

“Her uçuştan sonra ev nöbetindesiniz, böylece İstanbul’da sizi tutmuş oluyorlar. Eve gitmeyi unutun, bu imkansız” diyen eski THY pilotu, “Uçuş dağıtımı bir sırdır. İstediğiniz uçuş için asla bir talepte bulunamazsınız. Sabah 4’te yedi saatlik Nairobi uçuşunun ardından, aynı akşam saat 22:00’da başlayan yeni bir görev veriliyor. Örneğin Cape Town uçuşundan döndükten sonra aynı gece yeniden uçabilmeniz için beklemem görevi verilebiliyordu. Ölümüne yorgun oluyorduk” ifadelerini kullanıyor.

“TEK BİLDİKLERİ PARA KESİNTİSİ!”

“Maaşınızdan para kesme işlemi muhtemelen yapabildikleri en hızlı işti” şeklinde açıklamada bulunan pilot, “Herşey para kesmek için bir sebepti. Sürekli olarak ‘standby’dayken telefonunuza 2 kez cevap vermezseniz uçuşunuz kesilir. Yurtdışında hasta mı oldunuz? Kesintinin önüne geçemezsiniz! Bazen sizden sorumlu görevli yöneticiye durumu anlatarak kesintileri geri alabilirsiniz ancak o da artık yaşananalardan dolayı motivasyonunu kaybettiği için size geri bile dönmüyordu” diyor.

“ONLAR İÇİN SAYISINIZ”

Her uçuştan sonra ev nöbetinde tutulduklarını söyleyen pilot şunları ifade ediyor:

Eve gitmeyi unutun, bu imkansız. Havayoluna aitsin ve onlarin istediklerini yapacaksın. Dinlenme sürenizde zorunlu olarak açık tutmanız gereken Türk hattınızla onlar için bir sayılardan oluşan numaralardan başka birşey değilsiniz. Planlama bölümünden, okur okumaz kabul ettiğinizi söyledikleri tebliğler alırsınız.
– Tabi ki istediğiniz uçuş için asla bir talepte bulunamazsın. Uçuş dağıtımı bir sırdır. Sadece İnsan Kaynakları tarafından bilinir. Uçuş İşletmenin bile İK’ye söyleyecek hiçbir şeyi yoktur.
Ben şahsen, iki yil içinde hiç USA uçuşları olmadan, Havana, Mauritius, Seyşeller ya da Bogota’ya hiç gitmedim. Kabil, Pakistan ve Orta Doğu benim her zamanki uçuşumdu.

“EN HIZLI YAPABİLDİKLERİ MAAŞ KESİNTİSİ”

“Maaşınızdan para kesmek işlemi muhtemelen sahip oldukları en hızlı yapabildikleri iştir.” diyen pilot “Her şey paranı kesmek için bir sebep. Sürekli olarak stby’deyken, telefonunuzun 2 kez cevap vermezseniz, uçuş kesilir. Yurtdışında hasta mı oldunuz? Kesintinin önüne geçemezsiniz. Bazen sizin için atanmış görevli yöneticiye yazarak maaşınızdan kesileni geri alabilirsiniz ancak artık o da yaşananlardan dolayı motivasyonun kaybettiği için ofis görevini de yapmıyor, size geri bile dönmüyor.” diye konuşuyor.

“ESAS KONU HAVA-SEN’İ YOK ETMEK”

Pilot İstanbul’da yeni açılacak havalimanı için de şöyle konuşuyor:

İstanbul’dan 1 saat 30 dakika uzakta bulunan yeni Havalimanı 29 Ekim’de açılacak. Şu anda metro yok, otoyol yok, otel yok. Binlerce çalışanın oraya taşınmasını beklerken. Hiçbir şey hazırlanmamış görünüyor. Mesaj yok, açıklama yok. Hiçbir şey hazir değil

Tüm THY operasyonlarını 2 günde transfer etmek istedikleri için büyük bir karışıklık olacak . Yönetimin için esas konu şu an , birkaç hafta içinde 4.000’den fazla üye toplayan yeni resmi sendika Hava-Sen’i yok etmektir. Temelde Pilotlar ama aynı zamanda birkaç kabin ekip üyesi. Buldukları tek yol, 2 Kaptan ve 5 kabin ekibini isten atarak korku yaymaktır.

Bu arada, THY büyük kar yaptı. Bütün bunlar,330/340’ta ki kişisel deneyimlerime göre doğrudur.

THY bir cehennem oldu. Ve 737 ve 320 filoları için yeni talimatın ne kadar kötü ve onlar için öldürücü olduğundan bahsetmeyeceğim bile.”