Teknokent'teki büyük yolsuzluklar Sayıştay raporuna yansıdı

TÜBİTAK'a bağlı Marmara Teknokent A.Ş'de yapılan yolsuzluklar Sayıştay Raporu'na yansıdı.

Teknokent'teki büyük yolsuzluklar Sayıştay raporuna yansıdı

Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Teknokent A.Ş.’de yaşanan yolsuzluklara ilişkin çarpıcı bilgiler Sayıştay Raporu’nda ortaya çıktı.

Konu ile ilgili basın açıklaması yapan CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, “Bilim üretmesi gereken TÜBİTAK’a bağlı Marmara Teknokent A.Ş. bilim yuvası değil yolsuzluk yuvası olmuş.” dedi.

MÜDÜRE BALLI MAAŞ

Teknokent Genel Müdürü’nün ayda 32.082,86 TL olmak üzere yıllık 384.994,33 TL maaş aldığını belirten Pekşen,  “Sayıştay raporuna baktığımızda görüyoruz ki bu kadar yüksek maaş alan Genel Müdür’e kurum tarafından verilen kredi kartından herhangi bir belge ibraz edilemeden 23.653 TL harcama yapılmış. Hem bu kadar yüksek maaş alacaksın hem de devletin kredi kartından nereye ve ne için harcadığını belgelemeden 23.653 TL harcama yapacaksın ve kimse sana hesap sormayacak.” ifadelerini kullandı.

BELGESİZ HARCAMA VE YANDAŞ FİRMAYA ‘GELİR’ KIYAĞI

Teknokent’le ilgili Sayıştay raporuna yansıyan bir diğer yolsuzluğun da, yandaş bir firmaya yapılan ‘gelir’ ve ‘kira’ kıyağı olduğunu açıklayan Pekşen, “Marmara Teknokent A.Ş. yandaş bir firma ile sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşmeye göre serbest bölge alanında bu firmanın yaptığı brüt satışlarının KDV hariç % 7’si gelir payı olarak Marmara TeknokentA.Ş.’ye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Ancak Sayıştay raporuna göre ödenmesi gereken tutar 779.625 TL olması gerekirken Teknokent A.Ş bu yandaş firmaya bu tutarın yaklaşık yarısı tutarında KDV hariç 378.136,60 TL gelir faturası kestiği görülmektedir.

Diğer yandan aynı firma ile imzalanan kira sözleşmesi sonucunda 2015 yılı için 4.880,02 dolar ve 2016 yılı için 118.747,20 dolar olmak üzere toplam 123.627,22 dolar kira gelirinin alınmadığı görülmektedir. Bu kira bedeli alınmadığı gibi dahası bu para alınmış gibi Ekonomi Bakanlığı’na Fon Payı ödenmiştir. Hem yandaştan kira almamışlar hem de almış gibi fon payını ödemişler. Peki bu fon payını nerden ödemişler tabi ki vatandaşlardan toplanan vergilerle ayrılan ödenekten ödediler.” diye konuştu.

Yapılan yolsuzlukların rapora göre bununla da sınırlı kalmadığını belirten Pekşen, Ekonomi Bakanlığı’nın yazısına göre kiralanan alan 1068 M2 olduğu belirtilmesine rağmen kira sözleşmesinde bu alan 692 M2 olarak görüldüğünü açıkladı.