Taksim'de son durum: AKM yok edildi, cami inşaatına bayrak dikildi

Türkiye'de siyasal islamın uzun dönemdir hedeflerinden biri olan Taksim'e cami projesinin inşaatında sonlara gelinirken, meydanın en önemli simgelerinden AKM'nin yıkımı tamamlandı.

Taksim'de son durum: AKM yok edildi, cami inşaatına bayrak dikildi

Türkiye’de siyasal islamın son dönemdeki sembolik hedeflerinden biri olan Taksim’e cami projesinin inşaatında sona gelinirken, meydanın kimliğinin parçası olan tarihi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasının da yıkımı tamamlandı.

10 senedir kullanılamayarak işlevsiz hale getirilen, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yıkıp yerine barok opera yapacağız” dediği binada yıkılmayı bekleyen tek bir duvar kalmıştı. Dün gün içerisinde yapılan çalışmaların ardından Cumhuriyet döneminin mirası AKM’den geriye kalan son duvar da yıkıldı.

AKM’nin yıkımından sonra ortaya çıkan görüntü böyle oldu:

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yıllardır her vesile ile yapılacağını söylediği ve geçtiğimiz şubat ayında hayata geçirilen Taksim’e cami projesinin inşaatı da hızla sürüyor. Yıkılan AKM binasının tam karşıdan gören caminin küçük iki kubbesinin ardından 28 metre çapı ve 29 metre yüksekliği olan ana kubbesinin yapımı tamamlandı. Kubbenin tepesine de Türk bayrağı dikildi.

Meydanda ortaya çıkan tablo ise 16 yıllık AKP iktidarında yapılan gerici ve piyasacı dönüşümle yıkımı gerçekleştirilen 1923 Cumhuriyeti’nin yerine, İkinci Cumhuriyet’in kuruluşu yolunda alınan mesafenin sembolik bir fotoğrafını oluşturdu.