Suudi Arabistan'ın işleri 'tıkırında': Çöldeki Davos'un ilk gününde 50 milyar dolarlık anlaşma

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın geçtiğimiz yıl başlattığı "Çöldeki Davos" toplantılarının ikincisi başkent Riyad'da yapıldı.

Suudi Arabistan'ın işleri 'tıkırında': Çöldeki Davos'un ilk gününde 50 milyar dolarlık anlaşma

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın geçtiğimiz yıl başlattığı “Çöldeki Davos” toplantılarının ikincisi başkent Riyad’da yapıldı. Daha önce katılacaklarını açıklamalarına rağmen 40’a yakın ismin Kaşıkçı olayı nedeniyle boykot ettiği konferans 25 Ekim’e kadar sürecek.

Toplantılar kapsamında yapılan “Geleceğe Yatırım Girişimi (FII) Konferansı”nın ilk gününde toplam değeri 50 milyar dolar olan anlaşmalar yapıldı.

ABD, Fransa, İngiltere’den şirketler de var

Fransa, Çin, ABD, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere, Güney Kore ve Hindistanlı şirket ve kurumlarla yapılan anlaşmaların enerji ve alt yapı alanlarında olduğu ifade edildi.

Konferansta Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’nun, 34 milyar dolarlık 15 anlaşmaya imza attığı aktarıldı.

Suudi-İspanyol Al‑Shoula Group şirketiyle ise Harameyn Hızlı Tren projesinin ikinci aşaması için 3,6 milyar dolar değerinde anlaşmaya imza atıldı.

Çinli “CCECC” şirketiyle ise Kızıldeniz limanları ile Basra Körfezi’ni Demmam ile Riyad arasındaki demir yoluyla birbirine bağlayan kara köprüsü projesi için 10,6 milyar dolarlık, ABD’li Green Prairie Şirketi’yle ise demir yolu yük vagonlarının üretimi için 297 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.