Suudi Arabistan’da greve çıkan Türk işçiler konuştu: Bizleri köle gibi görenlere ders vereceğiz

(İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan ve Suudi Arabistan Cidde Şantiye Sorumlusu Hasan Kırlangıç, bugün Suudi Arabistan’da başlayan greve ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan’da greve çıkan Türk işçiler konuştu: Bizleri köle gibi görenlere ders vereceğiz

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan ve Suudi Arabistan Cidde Şantiye Sorumlusu Hasan Kırlangıç, bugün Suudi Arabistan’da başlayan greve ilişkin açıklamalarda bulundu.

Grevlerin MNG firmasının bünyesinde faaliyet gösteren MAPA firmasına ait olan Suudi Arabistan Cidde Konut Projesi’nde gerçekleştiğini bildiren Ali Öztutan ve Hasan Kırlangıç, greve ilişkin bilgi verdi.

Hatırlanacağı üzere kurulduğu günden bu yana yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren ve hem ülkemizde, hem de örgütlü bulundukları ülkemizin dışındaki bölgelerde de elde ettikleri kazanımlarla sendikacılık alanında son zamanlarda yürütülen en önemli çalışmalara imza atan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN), Suudi Arabistan’da greve çıktıklarını açıklamıştı.

Suudi Arabistan’da bulunan Cidde Konut Projesi’nde çalışan işçiler, yazılı olarak yaptıkları açıklamada, çalışma koşullarının çok kötü olduğunu belirterek ücretlerinin de ödenmediğini belirtmişlerdi. Çalıştıkları şantiyeleri, “köle kampları” olarak niteleyen işçiler, daha önce de ücretlerinin ödenmemesi üzerine greve gitmişler ve bu grev sonucunda hak ettikleri ücretlerini almışlardı.

Manifesto’ya konuşan işçiler, özellikle barınma ve beslenme sorunuyla karşı karşıya olduklarını ifade ediyorlar. Bu sorunların yanı sıra aynı zamanda ciddi salgın hastalıklarla da karşı karşıya olduklarını bildiriyorlar. Sağlıksız çalışma koşullarına karşın işçiler daha önce de çalıştıkları yerde eylem yapan işçiler eylemlerin başarısızlığa uğradığını belirtiyor. Eylemlere ilişkin konuşan Ali Öztutan, “Bu ilk eylemlerin birçoğu örgütlü bir şekilde gerçekleşmediği için başarısızlıkla sonuçlandı. Sendikamızın orada örgütlenme çalışması başladıktan sonra gerçekleştirdiğimiz grevle firmaya ilk geri adımı attırdık tüm arkadaşlarımızın geriye dönük ücretlerini ödemek zorunda kaldılar” diye konuştu.

Türk ve Pakistanlı işçiler Suudi Arabistan’da grevde omuz omuza

Söz konusu şantiyelerde elektrikçi olarak çalışan Şantiye Sorumlusu Hasan Kırlangıç ise şunları belirtti:

Firma yetkilileri geçmişe dönük ödemeler konusunda adım attı fakat çalışma koşullarıyla ilgili atacakları adımları gerçekleştirmediler ayrıca grevden sonra ödemeler tekrardan aksamaya başladı. Özellikle Türkiye’den giden işçilerin greve öncülük ettiği gerekçesiyle işçi arkadaşımızı işlerine son verildi. Ayrıca Suudi Arabistan polisi ben dahil onlarca işçiyi karakola götürüp gözdağı vermek istedi. Firma sahipleri Türkiye’nin en zengin 100 kişisi listesine girmekle övünüyor ancak biz işçilerin ücretlerini ödemeye gelince sürekli bizleri oyalıyorlar. Bizleri açıkçası köle gibi görüyorlar onlar iki ay önceki grevimizde bir ders verdik bugünde işçilerin sendikasıyla birlikte mücadelesiyle tekrar ders vermek gerekiyor.”

İYİ-SEN tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada da, “Sabah hem Türkiye’den çalışmaya giden inşaat işçileri, hem de başta Pakistanlı işçiler olmak üzere kamp kapılarını tutarak grev ilan edildiğini bildirmiştir. Sendikamız Cidde şantiyesine Türkiye’den çalışmaya giden üyelerinin, hem de şantiyede çalışmakta olan tüm ulustan işçilerin haklarını alana kadar mücadele edecektir” ifadeleri yer alıyor.

http://gazetemanifesto.com/2018/05/26/iyi-sen-suudi-arabistanda-grevdeyiz/