Suudi Arabistan McKinsey'den akıl aldı

Suudi Arabistan hükümeti 2015'te açıklanan tasarruf tedbirlerini yönelik olarak özellikle Twitter'da eleştirenleri hedef alma fikrini McKinsey firması verdi. Suudiler söz konusu  kamuoyunda yansımalarını araştırmak için ABD'li danışmanlık firması McKinsey'e bir rapor hazırlattı. Şirket ise 9 sayfalık bir raporla tasarruf tedbirlerinin negatif yansımalarının ağırlıkta olduğuna işaret etti.

Suudi Arabistan McKinsey'den akıl aldı

New York Times‘ın verdiği habere göre Suudi Arabistan hükümeti 2015’te açıklanan tasarruf tedbirlerini yönelik olarak özellikle Twitter’da eleştirenleri hedef alma fikrini McKinsey firması verdi. Suudiler söz konusu  kamuoyunda yansımalarını araştırmak için ABD’li danışmanlık firması McKinsey’e bir rapor hazırlattı. Şirket ise 9 sayfalık bir raporla tasarruf tedbirlerinin negatif yansımalarının ağırlıkta olduğuna işaret etti.

McKinsey raporunda üç kişinin özellikle Twitter’da etkili olduğu ifade edilirken bunların birinin Halid Alkami isimli bir yazar, diğerinin Kanada’da yaşayan Suudi yazar Ömer Abdulaziz olduğu ifade edildi. Üçüncü hesap ise Ahmad olarak tanımlanan bir isimsiz kullanıcıya aitti. Raporun yayınlanmasının ardından Alkami’nin ve Abdülaziz’in 2 kardeşinin tutuklandığı belirtilirken Ahmad kod adlı hesabın da hack’lenerek kapatıldığı ileri sürüldü.

Business İnsider’e konuşan McKinsey yetkilisi raporun tamamen halka açık kaynaklardan hazırlandığını ifade ederken kendilerinin kimseyi hedef göstermediklerini iddia etti.

Habere göre, İstanbul Suudi Konsolosluğu’na öldürüldüğü ortaya çıkan Suudi muhalif yazar Cemal Kaşıkçı ile aynı döneme denk gelmesi de dikkatleri çekti. Kaşıkçı da Suudi Prens Salman’ın icraatlarını eleştiren köşe yazıları kaleme alıyordu.

Suudi hükümeti 2015 yılında petrol fiyatlarının düşmesi sonrasında tarihinde ilk kez bütçe açığı ile karşı karşıya kalmış ve uluslararası piyasalardan tahvil borçlanması yapmak zorunda kalmıştı. Twitter’da eleştiri raporu hazırlayan McKinsey o dönemde Suudi hükümete yol haritası niteliğinde bir 2030 raporu vermişti.

McKinsey, Türkiye’de de ekonomik danışmanlık hizmeti tartışmasıyla gündeme gelmişti. Hazine ve Maliye Bakanı, Damat Berat Albayrak Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi’nin çalışmaları için McKinsey ile anlaşma sağlandığı duyurmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Tüm arkadaşlarımıza söyledim, bunlardan fikri danışmanlık bile almayacaksınız dedim. Gerek yok, biz bize yeteriz” sözleriyle anlaşmanın iptalini duyurmuştu.