Suruç'ta gelmeyen adalet: Polisler seneye sanık olarak dinlenecek

Suruç Katliamı'yla ilgili 2 polisin "görevi ihmal" iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi. Mahkeme, 7 polisin tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Suruç'ta gelmeyen adalet: Polisler seneye sanık olarak dinlenecek

AKP döneminde yaşanan en büyük toplu katliamlardan biri olan, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 3 yıl önce 34 kişinin hayatını kaybetmesine ve 70 kişinin yaralanmasına yol açan IŞİD saldırısına ilişkin davada tanık olan 7 polis, sanık olarak mahkemede ifade verecek.

Suruç Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek olan ikinci duruşmaya, dönemin İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ve ‘Yeterli güvenlik tedbiri almadıkları’ gerekçesiyle hakkında dava açılıp tutuksuz yargılanan 2 polis ile avukatları katıldı. Duruşmada hayatını kaybeden ve yaralanan gençlerin yakınları da yer aldı.

Daha önceki duruşmalarda dinlenmeyen tanıkların ifadelerinin alınmasıyla başlayan mahkemede savcı tarafından esasa ilişkin mütalaa verildi. Daha sonra mahkeme heyeti tarafından saatlerce, bir önceki duruşmanın kararlarıyla olay gününe ilişkin güvenlik kamera kayıtları incelendi.

Heyet incelemelerini tamamladıktan sonra aralarında rütbelilerin de bulunduğu yargılananların dışındaki 7 polisin tanık sıfatıyla dinlenmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, şahısların adresine tebligat gönderilmesine hükmetti. Duruşma 5 Şubat 2019’a ertelendi.

Suruç Katliamı’nın üzerinden üç yıl geçerken, bu sürede faillerin bulunması ve yargılanması adına kayda değer bir gelişme görülmedi. İddianamesinin bile katliamdan ancak 18 ay sonra hazırlanabildiği davada tek tutuklu sanık olan Yakup Şahin, SEGBİS ile katıldığı 6. duruşmada  Eğer bu katliamı devlet yaptıysa ben niye burdayım? Gidip ondan hesap sorsunlar. Ben de orada olmak istiyorum. Ben bu katliamı yaptıysam siz de benim ailemi katledin.” demişti.