Suruç Katliamı'nda ölenler anılıyor

20 Temmuz 2015’te 33 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Suruç Katliamı için bugün anma etkinlikleri düzenleniyor.

Suruç Katliamı'nda ölenler anılıyor

Suruç Katliamı’nın üçüncü yıl dönümünde, yaşamını yitiren 33 kişiyi anmak için İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok ilde eş zamanlı etkinlikler yapılacak.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyeleri, Kobani’ye yardım götürmek için Suruç’ta bir araya gelerek Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yapıyordu. Ancak Şeyh Abdurrahman Alagöz isimli IŞİD’li olduğu anlaşılan canlı bombanın kitle içerisinde kendisini patlatması sonucu onlarca kişi hayatını kaybetti, 100’ü aşkın kişi de yaralandı.

Katliam’ın üçüncü yıl dönümünde Suruç için adalet talebini yinelemek ve yaşamını yitiren 33 kişiyi anmak için İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bir çok ilde eş zamanlı etkinlikler yapacak.

HESABI YARALANANLARDAN SORULAN KATLİAM…

AKP döneminde yaşanan en büyük toplu katliamlardan biri olan Suruç Katliamı’nda failler, çeşitli engellemeler ve karartma yöntemleriyle korundu. Katliamın üzerinden üç yıl geçerken, bu sürede faillerin bulunması ve yargılanması adına kayda değer bir gelişme görülmedi. İddianamenin hazırlanmasının bile olaydan tam 18 ay sonrasını bulması, dosyaya gizlilik kararı getirilmesi, göz göre göre gelen katliamın üzerinin örtülmek istendiğinin göstergesi oldu.

Suruç Katliamı’na ilişkin davada tutuklu olarak yargılanan tek sanık olan Yakup Şahin, henüz mahkemece dinlenemedi. Katliama ilişkin etkin bir soruşturma ve kovuşturma süreci yürütülmediği ayan beyan ortadayken, katliamın tanıkları ve avukatlarına yönelik baskı da günden güne arttı. Katliamdan yaralı olarak kurtulan Havva Cuştan, Mazlum Demirtaş, Ceren Çoban, Merve Nur İşleyici, Ali Deniz Esen, Efe Çatalbaş, İlke Başak Baydar, Koray Türkay, Ümmühan Özdemir, Tülin Gür, Şahin Tümüklü, katliamda yaşamını yitiren Hatice Ezgi Sadet’in ablası Özgen Sadet ile avukatları Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş çeşitli gerekçelerle tutuklandı. Havva Çuştan ve Özgen Sadet tahliye edilirken diğer isimler hâlâ tutuklu bulunuyor.