'Suriyeli bebekler rant için hastanede alıkonuluyor'

Türkiye’deki Suriyeli ailelerin bebeklerinin hastanede rant için alıkonulduğu iddia etti.

'Suriyeli bebekler rant için hastanede alıkonuluyor'

Türkiye’deki Suriyeli ailelerin bebeklerinin hastanede rant için alıkonulduğu iddia etti.

Halep’ten Türkiye’ye sığınan Khaled Khatib’in 1 Aralık 2017 tarihinde bir çocuğu oldu. Bebeğin bir süre sonra akciğer enfeksiyonu olması nedeniyle aile, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisine gitti. Bebeğin henüz kimliği yoktu ve annesi üzerinden hastane kaydı yapıldı. Hasta bebek buradan Özel Avrupa Şafak Hastanesi’ne sevk edildi. Bir süre sonra bebeğe de kimlik çıkarıldı. 2014 yılında Türkiye’ye gelen baba Khatib’in ise geçici kimlik kartı yoktu. İddiaya göre, aradan bir aydan fazla süre geçmesine rağmen özel hastane, annenin ve bebeğin kimliğinin olmasına karşın babanın kimliğinin olmamasını gerekçe göstererek çocuğu aileye vermedi.

Aileye ayrı, müdürlüğe ayrı açıklama

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bulunan 60 günlük bebek, hâlâ ailesinden ayrı bir şekilde hastanede tutuluyor. Aile durumu İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine de iletti. Hastane, müdürlük yetkililerine bebeğin iyileşmediği için çıkışının yapılmadığını söyledi. Fakat aileye, kimlik olmaması nedeniyle bebeğin verilmediği öne sürülüyor.

“SSK bebeğin kimliğini yeterli görüyor”

Konuyla ilgili bilgi almak için aradığım hastane yetkilileri, babanın kimliğinin olmaması nedeniyle bebeğin çıkışının yapılmadığını söyledi. Ancak Suriyelilerle çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu çalışanı, bu durumun hukuki olmadığını belirterek, “SSK bebeğin kimliğini masrafları karşılamak için yeterli görüyor. Babanın kimliğinin olmaması sadece onların söylediğine göre problem. Bekar bir kadın da doğum yapmış olabilir” diyor.

Baba Khatib, “Süreyi uzatmaya çalışıyorlar. Çocuk rehin alınır mı? ‘Kimliği getir, biz vereceğiz’ diyorlar. Kimlik yok, çocuk yok” diye konuşuyor.

Aynı hastanede benzer vaka

İddiaya göre, benzer bir vaka yine Suriyeli S.’nin başına geldi. İki ay önce bebeği aynı özel hastaneye yatırılan kadının hastanenin başhekimine yalvararak çocuğunu geri alabildiği belirtiliyor. Bu konuyla ilgili ise ulaştığım hastane yetkilileri açıklama yapmadı. Sivil toplum kuruluşu çalışanı kişi, “Devlet hastanelerindeki kimi kişilerin rant sağlamak için bu hastaneye yönlendirdiklerini ve çeşitli gerekçelerle bebekleri alıkoyduğu fikri oluşuyor” diyor.