Suriye'den İdlib uyarısı: Türkiye taahhütlerini yerine getirmiyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İdlib'de yapılan anlaşmanın gereklerinin halen yerine getirilmediğini belirtirken, 29 Ekim nedeniyle de bir mesaj gönderdi.

Suriye'den İdlib uyarısı: Türkiye taahhütlerini yerine getirmiyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Soçi mutabakatı çerçevesinde İdlib’de yapılan anlaşmanın garantörlerinden biri olan Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirmediğini savundu.

Dünya Barış Konseyi ve Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu Yürütme Komitesi toplantılarına katılan heyetlerle bir araya gelen Muallim, Suriye ve bölgesel sahalardaki son gelişmelerle mevcut krizi sona erdirme çabalarının ele alındığı toplantıda yaptığı açıklamada, Suriye’nin 7 yıldan beri toprak ve halk olarak varlığı ve birliğini hedef alan komploya maruz kaldığını dile getirdi. Muallim, “Bu komplonun kelimenin tam anlamıyla kanlı olduğuna, binlerce şehit ve yaralının kurban gittiğine, bunun yanı sıra ulusal ekonominin alt yapısını yıktığına, İsrail ve Batı Hegemonyasına karşı direnç kalkanı teşkil eden Suriye Arap Ordusunu hedef aldığına” dikkat çekti.

“İDLİB HALEN TERÖRİSTLERİN KONTROLÜNDE”

SANA‘nın aktardığına göre, Muallim, Rusya Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İdlib’te 15-20 km sularında bir arındırılmış bölgenin kurulması üzerine anlaşmalarına rağmen, teröristlerin hala orada ağır silahlarıyla bugüne kadar bulunduklarına işaret eden Suriye Dışişleri Bakanı, bunun “Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirmek istemediğini gösterdiğinin bir işareti olduğunu belirtip “Dolayısıyla İdlib ili halen Türkiye ve Batı destekli teröristlerin kontrolünde bulunuyor” dedi.

“ABD IŞİD’İ ALENEN DESTEKLİYOR”

ABD’nin Suriye’nin doğusunda, binlerce Suriyeli sivilin kurban gitmesine yol açan sözde “Uluslararası Koalisyon”u oluşturduğuna dikkat çeken Muallim, sebebin ise ABD’nin, IŞİD terör örgütü dışında Suriye’deki her şeye karşı savaşması olduğunu hatta IŞİD’i alenen desteklediğini söyledi.

Krizin siyasi çözümü ile ilgili kararın Suriye’nin iç meselesi olduğunu ve ulusal davaya kimsenin karışmasına izin vermeyeceklerini belirten Muallim, İstanbul’da iki gün önce düzenlenen dörtlü toplantının Suriye konusuna önem verilmesi hedefiyle yapıldığına dikkat çekti.

’29 EKİM’ MESAJI

Muallim ayrıca, Suriye zaferinin sebeplerini, halk, ordu ve yönetimin direnciyle müttefiklerle dostların desteği olarak sıralarken, 29 Ekim nedeniyle Türk halkına şu mesajı yolladı; “Erdoğan’ın uyguladığı Cumhuriyet ilkelerine değil, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ilkelerine geri dönün” dedi.